Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Den Kulturella revolutionen

Av Marco Thiele, 15 oktober 2014

Jag har mer eller mindre skrivit aktivt sedan 15 års ålder, publicerat texter på internet och skrivit diverse noveller. Trots detta, har jag aldrig varit lika nervös och exalterad över en text som denna.  Att få vara en del av Kristianstads utveckling mot något större och mer ovisst är en fantastisk ära och trots nervositeten av uppdraget fanns det ingen chans att jag skulle backa ur. Ett hedersuppdrag  som ambassadör kräver självinsikt, självförtroende och  en rakryggad personlighet med mod att våga uttrycka sig i sin egen form. Iallafall om ni frågar mig. Att få representera sin hemstad är något jag har velat göra länge, för visst har Kristianstad något extraordinärt att erbjuda? Och visst har vi så många outnyttjade områden och arenor som börjar bli ett planterat frö med i alla fall lite tillväxt? Fröet jag pratar om – Storstadspulsen och kulturlivet!

I många år var Kristianstad staden som dog efter 18:00, då alla affärer stängde och gatlyktorna såg mörkret närvara. Vissa dagar skulle du kunna slänga en nål på Stora torg i centrala Kristianstad samtidigt som din bästa vän på Österäng kunde mäta fallets hastighet. Men något har faktiskt börjat hända, ett kämpande, ett större andetag med ljusare toner och basens storstadspuls går oftare än innan, ”Den Kulturella Revolutionen”.

Unga arrangörer har börjat växa fram, sociala mediers makt visar sig och nattklubbschefernas rotation på det kulturella urvalet ökar.

Kristianstads nattliv har länge haft ett bra urval, fyra större dansklubbar som ligger centralt och nära varandra är inte pjåkigt för en stad i Kristianstads storlek. Sen en massa ölhak för den delen och någon enstaka livescen.  Det är väl ett bra betyg till en mellanstor stad i norra Skåne?

Under senaste året har många artister äntrat Kristianstads scener. Exempelvis har akter som Linda Pira, Stor, DJ Salla, det hårda världsbandet Misery Index, nationellt älskade Shirley Clamp till den svenska popkungen Faråker kommit och rockat loss på Kristiantads diverse scener! För att inte tala om Allsång på Skansens programledare Måns Zelmerlöw som var i Kristianstad och invigde vårt nya spännande Kulturkvarter. Och året är inte slut än! Den 25:e oktober är det finbesök på Kulturkvarteret då det amerikanska Emmy-vinnande bandet The Handsome Family uppträder!  The Handsome family slog ordentligt igenom för en bredare och mer kommersiell publik när dem gjorde titellåten ”Far from any Road” till den kritikerrosade amerikanska succéserien ”True Detective”. Olika akter som passar olika åldrar. Precis som det ska vara, eller rättare sagt, precis som det måste vara!

Nej, kulturlivet är verkligen på väg någonstans i Kristianstad. Jag sitter och ler samtidigt som den meningen skrivs, för det känns både förlösande och så spännande! Och visst är det väl tvunget att det kulturella gardet måste hänga med i Kristianstads frammarsch på motorvägen?

Galleriorna byggs, IFK Kristianstad kämpar mot ett SM-Guld, en skatepark finns och Kristianstad arena storsatsar på en julgala med David Hellenius och Peter Settman som konferencierer och artister som Timbuktu och Ace Wilder. Hur coolt är inte det?

Kristianstad har många bra lokalband, vi har ett fint museum, poesikvällar, Rap-Battles, LoungeNights, en häftig teater med sköna  uppsättningar och roliga stand-up kvällar! Såklart finns det saker att jobba på. Men det är en annan sida av myntet, en sida jag kommer vända upp och visa er den med.

Nervositeten har släppt och kaffet börjar svalna. Mitt första inlägg börjar ta slut. Dags för en Powerwalk kanske? Nej, det lämnar jag åt min kära kollega Martin Nygren. Jag tillägnar tiden att hitta en härlig LP istället, tar en cigg och fortsätter lyssna, inspektera, debattera och självfallet –  leverera!

Pulsen ökar snart igen, dock aldrig tillräckligt fort. Men när det väl sker är jag här för att förebreda er för droppet! Det blir väl bra?

Marco Thiele

Drama Management

HjartaKID-

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?