Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Hinner man uppleva Berlins historia, shoppa och njuta under EN helg? – Del 2, historia

Av Magnus Nilsson, 8 mars 2015

Klockan 12.00 står jag i hotellrummet, iförd löparskorna, beredd att ta mig an båda världskrigen, kalla kriget och murens fall. På vägen till hotellet hann jag avverka både ”Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche” och min första ”currywurst mit brötchen”, båda var fantastiska!

Hotellrummet

Sällskap på hotellrummet

Puderdosan

”Puderdosan” – Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

I övrigt erbjuder Kurfürstendamm mest shopping (vilket ligger på morgondagens schema), så jag traskar mot nästa sevärdhet. Jag går genom ”Tiergarten”, en enormt stor och vacker park, mot ”Großer stern”. Ganska snart kan jag se ”Siegessäule” torna upp sig. En enorm kolonn som på toppen kröns av den vackra Victoriastatyn. Fortsätter upp längs ”Straße des 17. Juni”. Här marscherade Hitlers trupper på 30- och 40-talen för att demonstrera sin styrka och pulsen stiger när man tänker på det. Jag går inom det majestätiska sovjetiska krigsminnesmärket och fortsätter sedan till ”Brandenburger Tor”. Det är svårt att ta in alla intryck. Ondska och död känns obehagligt närvarande.

Sovjetiska krigsminnesmonumentet

Sovjetiska krigsminnesmonumentet

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

När jag klivit igenom ”Brandenburger Tor” sänks pulsen och man uppfylls av betydligt gladare intryck. Mänskliga statyer, gatumusikanter, konstnärer, hästdroskor och positivspelande män i lederhosen. Här finns allt det vackra man kan tänka sig i en storstad och lite till. Detta fortsätter längs stora delar av ”Unter den linden”.

del2_e

Jag betraktar de fantastiska byggnaderna på ”Museumsinsel” utan att gå in. Ska min planering hålla så måste jag vidare! ”Fernsehturm” lockar inte särskilt, trots flera tips om just detta inför resan. Jag går dit för att se byggnaden, som i och för sig är ganska imponerande. Men nu är det dags för nästa klassiska minnesmärke! Jag blir ganska långvarig vid ”Checkpoint Charlie”. Här finns massor att läsa och massor med intressanta fotografier längs ”Friedrichstraße” på väg mot gränsövergången. Vid det lilla skjulet som symboliserar ”Checkpoint Charlie” blir jag både upprymd av att se detta kult-förklarade minnesmärke och upprörd över hur två soldatklädda pajasar låter sig fotograferas med den som sticker till pengar, poserar med ”tummen-upp” och jycklar sönder hela upplevelsen.

del2_f

Från ”Checkpoint Charlie” går jag vidare längs en rest av Berlinmuren bort till ”Topografie des Terrors”, ett museum förlagt på platsen där Gestapo och SS hade sina högkvarter. Muséet har fritt inträde så jag ger mig själv en stund i huset…

Därefter går jag åter upp mot ”Brandenburger Tor”. Här finns ”Förintelsemonumentet”, ett enormt fält av betongblock som böljar i olika höjd och långa rader tillägnat alla under förintelsen mördade judar. Nu är jag en känslosam person som blir väldigt tagen av detta vackra minneskomplex, men tanken på att få klättra och hoppa bland blocken är frestande även för en man i tidig medelålder. Det börjar skymma och jag går förbi det vackra riksdagshuset upp till ”Hauptbahnhof” för färd tillbaka till hotellet.

Förintelsemonumentet

Förintelsemonumentet

Väl tillbaka visar aktivitetsarmbandet 30.000 steg och det känns i benen. När jag fått ner mitt första blogginlägg från Berlin på papper tappar jag upp ett varmt bad, drar igång en spellista, korkar upp en öl ur minibaren och förbereder mig för en sen men god middag.

Det man kan säga om Berlin är att den är väl tilltagen, med stora ytor och långa avstånd. Vägar av europamodell går kors och tvärs genom staden. Parker och byggnader är enormt stora och trots 3,5 miljoner invånare är här gott om plats. Man vet stadens historiska värde och hela staden är fylld med information kring det förgångna. Utan att varit inne på något museum har jag fått massor av information kring stadens historiska platser och händelser. Berlinborna är lugna och avslappnade. Jag var alltid den som tog första steget vid grön gubbe!

En av många informativa källor längs Berlins gator

En av många informativa källor längs Berlins gator

Vid 22-tiden vaknar jag, skrumpen och kall, och inser att middagen nog får vara… Det tar på krafterna att gå igenom 100 år av världshistoria på en dag. Men det går!!!

Fortsättning följer…

//Magnus

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?