Ibland måste man bara få äta en bra burgare! Just denna är veg men har allt du önskar. Efter många dagar med kött tycker jag att det ibland känns bra med en eller ett par dagar med grönt. (Precis som att det efter dagar med vin varje kväll, typ långhelg, semester etc. kan kännas bra med ett par vita dagar) Balans, balans…
——————————————————-
Denna har allt du kan önska och den är helt vegetarisk. Dessutom har den en majjo med Chipotle, den fantastiskt goda lilla rökta jalapenon som jag älskar. Börjar jag använda den har jag svårt att sluta. Jag har några sådana grejer, som t.ex ”allt blir godare med brynt smör” eller ”allt blir bättre med lite bacon”, ”grönmögelost funkar till allt” (Just den är faktiskt inte sann) och nu, ”ta lite chipotle”
Här har jag har använt torkad chipotle och blötlagt den en stund och sedan smaksatt majon med den finhackade, blötlagda frukten och lite av det ”rökiga vattnet”. Ju längre du blötlägger ju kraftigare röksmak på vattnet.
(Om du hittar en ren olja smaksatt med chipotle är det allra bäst. Det är inte helt lätt i Kristiantad men Här hittar du iallafall ”Sweet Baby Rays chipotle sauce” Det funkar också fint)

För 4 stora burgare behövs:
- 1 finhackad gul lök
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 mild chilifrukt
- 1 stor riven morrot (brukar bli 2 dl)
- några matskedar olivolja
- 1 tsk curry
- 1 dl majs (använder du färsk så måste du ge den ett uppkok på 5 minuter)
- 400 g kokta kidneybönor (brukar oftast motsvara 1 burk)
- 2 ägg
- 3 dl riven parmesan
- 1 dl solrosfrön
Ex på tillbehör,
- chipotle majo
- surdegsbröd, hamburgerbröd eller annat du gillar
- salladsblad, grönkål eller spenat
- tunt skivad tomat – Jag gjorde mina tomater i ugn. Bara att skiva dem tunt tunt och lägga på ett bakplåtspapper med lite olivolja, en timjankvist och salt och torka dem 1.5 timme på 100 C.
- tunt skivad rödlök
- bladpersilja
- Chipotle majo
Börja med att smaksätta majonäsen – Om du har lust gör du först en egen, tex efter det här receptet. (Det blir oändligt mycket godare) och smaksätter sedan med chipotlen.
Fräs den hackade löken, vitlöken och chilin på låg värme i olivolja i ca 5 minuter. Det ska inte få färg.

Tillsätt de rivna morötterna, lite salt och 1 tsk curry och låt småfräsa ett par minuter. Under tiden sköljer du bönor och majs i en sil och lägger dem sedan i en bunke. Mosa dem lite grovt med en gaffel. Tillsätt grönskasfräset, parmesanen och ägget och blanda ihop till en smet.

Forma 4 biffar, lägg på bakåplåtspapper och ställ in ugnen i 25-30 minuter. Rosta brödet, bottna med lite av chipotle majon lite grönt och tomat. Sen kommer burgaren, en till tomat, mera majo, persilja och sist avslutar du med en bit bröd till…
———————————————————————
I dag är det fredag och jag ska ut på fredagslunch i Kristianstad igen. Nu har jag fått order att gå till ”Den nya italienaren på Södertorg” Ingen verkar veta vad den heter… Återkommer om det.

Trevlig helg!