Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Central Park, Cous-Cous sallad, och vem är James Webb?

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 25 maj 2015

Mary Sibande, Nandipha Mntambo,Kudzanai Chiurai, Igshaan Adams och Hannelie Coetzee?

Jo, 6 Sydafrikanska konstnärer som ställer ut på Wanås i år i utställningen Barriärer – Samtida Sydafrika.  Barriärer som  spärrar, hindrar, begränsar men kan också ge skydd…

Svin

När jag går där i skogen, som just nu i maj, är så där outsägligt vacker med den skira grönskan, och solen letandes sig ner genom lövverket, så känner jag att denna skulpturpark – En av världens 10 främsta (som faktiskt finns i Knislinge), alldeles i vår närhet – är snudd på ett mirakel. Helt plötsligt så känns det som man befinner sig mitt i världens centrum. Inte helt olikt den ide Marika Wachtmeister hade när hon startade för snart 30 år sedan – Att Wanås ska vara som Central Park NY, fast i Knislinge.

Tidningarna har de sista dagarna varit fulla av mycket positiva recensioner av årets utställning, läs t.ex i  Kristianstadsbladet 21 maj.  Börja med att gå in i konsthallen och falla på knä på den röda mattan och lyssna på sorlet av röster som består av sånger, böner och reciteringar  av 40 olika trossamfund i Malmö.

James Webb

Se  Mary Sibandes kvinna i lila störta ner för slänten i skogen i lila klänning, gå vidare och möt Hannele Coetzes  ”gamla suggan mellan träden”  som  kanske berättar om rädslan för det okända och därmed hotfulla medan Igshaan Adams stenskulptur mer talar om barriär som något tryggt när han gömmer sig under en slöja av sten. Jag funderar igen över betydelsen av  barriärer – Skydd eller mur?  Vilka bygger vi själva omkring oss? Hur stänger vi in oss i vad vi tror är den rätta världen och hur snabba är vi att dömma andra?  Eller tro att främmande betyder samma sak som farligt?

MAry

När jag sitter där på en filt med ett glas rose i handen och världens bästa picnic, som idag består av knäckebröd, svenska jordgubbar, ostar från Vilhelmsdal, Couscoussallad med feta ost, (Ja ja lite 2002 men det är gott) fromage blanc på get,  känner jag mig innerligt tacksam att det finns konstnärer som arbetar med att få mig och oss alla att tänka efter.

——————————————————————

Couscous sallad

Koka upp grönsaksbuljongen och lägg i couscousen. Lägg på ett lock, stäng av värmen och låt stå i 10 minuter.  Lägg över i en bunke och lufta med en gaffel så den inte klibbar.

Hacka/skiva lök, avokado, feta ost,  mango, kål eller ramslök i “ätvänliga bitar” och blanda ner i bunken. Hacka persilja och mynta lite grovt och rosta pinjenötterna i torr panna. Vänd ner detta tillsammans med  limejuice och ca ½ dl olivolja och några nypor havssalt och lite chiliflakes.

Cous cous

Om du inte vill ta med dig någon färdig pic nic kan du helt enkelt traska in i den lilla butiken i konsthallen och plocka ihop en. Här har Stiftelsen Wanås konst ett fantastiskt utbud av goda grejer. knäckebröd, ostar från Wilhelmsdal, korvar som man kan äta utan att grilla, kakor, drycker, veganglass, kakor  med mera. Ta bara med dig en kniv som du kan skära upp det du handlat när du hittat din picnicplats.

Vill du ta med dig middag hem kan du t.ex köp fantastiska Club Steaks från Wanås Gods kravmärkta djur. Salladen funkar perfekt som tillbehör till den också.

Ostar

 

Mer komplicerat än så behöver det inte vara så här på våren.

 

Trevlig vecka

Sophie

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?