Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

En dag full av tendenser

Av Gäst ambassadör, 22 oktober 2015

Den 15 oktober var det dags för Tendensdagen som anordnas av Sveriges Marknadsförbud. Som vanligt en hel dag laddad med olika föreläsningar som på något sätt handlar om de senaste tendenserna inom marknadsföring. Först ut var Thomas Brånemark som talade om hur marknadschefen kan hantera dragkampen mellan att maximera dagens intäkter och optimera morgondagens. Han konstaterade bland annat att affärsförutsättningarna har förändrats mer de senaste 30 månaderna än de senaste 30 åren. Vi minns inte längre hur det var innan juli 2008 då Appel släppte Iphone i Sverige och förändrade mycket av det mänskliga beteendet.

I mediabruset som råder idag måste ditt företag, om det ska bli lönsamt, ha en tydlig anledning till varför det existerar. Målgruppen måste få wow-upplevelser och företaget måste bli känt om det ska bli ett starkt varumärke.

Årets marknadschef

Ett återkommande inslag är att Marknadsföreningen i Stockholm tillsammans med Sveriges Marknadsförbund delar ut priset årets marknadschef.

De nominerade var:

Caroline Rundbeck, Dustin

Mats Eliasson, Samhall

Catarina Falkenhav, Abba the Museum

Magnus Ribbelklint, Warner Music Sweden

Mattias Zingmark, Kolmården

Catarina Falkenhav fick priset med motiveringen:

”Tydlig, entusiasmerande, kreativ och med en klockren känsla för de bästa idéerna. Lovorden haglar när kollegorna beskriver vår vinnares ledaregenskaper. Resultaten talar också sitt tydliga språk. Alla uppsatta mål har uppnåtts med råge, och Stockholm har på kort tid fått en av Skandinaviens mest omtalade turistattraktioner. The winner takes it all! Årets Marknadschef 2015 är Catarina Falkenhav på ABBA The Museum.”

Priset baseras på fem kriterier: Affärsresultat, Ledarskap, Personlig prestation, Företagets varumärke samt Etik och moral.

 Abba the museum

Gamification och hållbar utveckling

Innan kaffepausen handlade det om att få ut sitt budskap genom Gamification som är namnet på processen för att utveckla motivation och engagemang genom att belöna personer med saker som t.ex. poäng, erkännande av prestation, olika märken, priser, och så vidare. I dag när det är svårt att nå fram med sina budskap är det viktigt att målgruppen inte blir påtvingad ett budskap utan att de får en upplevelse kopplat till det man vill berätta. Tillgänglighet, engagemang, kontakt och medskapande är möjligheter med hjälp av Gamification.

En tendens som har varit på tapeten ett rätt bra tag nu är hållbar utveckling. År 2050 räknar FN med att det kommer kommer bo mellan 10 – 12 miljarder människor på jorden. Alla ska ha mat, bostäder och saker och samtidigt behöver vi naturen för att överleva. Frågan är om reklam kan rädda världen?

Sustainability

Som ett exempel berättade Mariann Eriksson marknadschef på WWF om gorillorna i Rwanda. WWF jobbar hårt för att rädda bergsgorillorna. Bland annat med stöd till nationalparks-myndigheterna. Pengar de får in i samband med olika reklamkampanjer. Stora delar av stödet går till nationalparksvakter som kan skydda bergsgorillor och övrig natur. I Rwanda har gorillorna blivit en stor turistattraktion och de styrande i landet har förstått att de i längden tjänar mer på att bevara naturen och gorillorna. Detta är i sin tur är bra för hela övriga världen också eftersom de låter bli att skövla skogarna mm.

Föreläsningen följdes upp av en paneldebatt ledd av Mariann och bestående av Karin Brinck, Manger Sustainability marketing H&M, Erik Linderoth, miljödirektör TetraPak och Lena Hök, hållbarhetschef Skandia. Bland annat berättade Karin att det går att lämna in gamla kläder på H&M och så ser de till att de omvandlas till nya plagg t.ex. jeans. De jobbar också med miljövänliga material när de tar fram sina nya kollektioner.

Skandia tror att morgondagens välfärd är beroende av att det privata och det offentliga agerar tillsammans. Friska företag och individer är bra för samhället, och samtidigt bra för försäkringsbolag. Som leverantör av sjuk- och vårdförsäkringar vinner Skandia på att färre tvingas utnyttja förmånerna i sina försäkringar. Därför erbjuder de inte bara försäkringsskydd. De arbetar även förebyggande inom hälsa så att företag och individer inte behöver bli sjuka. Bland annat samarbetar de med många kommuner och ger dem gratis material samt utbildning som ska leda till att fler håller sig friska.

Böcker och prins Carl Philip

Vilka böcker är det då vi ska läsa om vi är intresserade av marknadsföring. Enligt Sveriges Marknadsförbund är det marknadsföring och påverkan på konsumenten av Magnus Söderlund som blev årets marknadsföringsbok. Hederspris fick Bertil Hultén för boken Sinnesmarknadsföring och Erik Modig för boken Kontroll ”effektiv kommunikation och kampen om våra tankar”.

Förra årets marknadsföringsbok blev Sensorik och marknadsföring av Johan Swahn. Han berättade om hur sensorik kan användas som ett verktyg inom marknadsföringen för att skapa starkare upplevelser. Bland annat fick vi prova hur en bild kan förstärka smakupplevelsen.

Vi fick tablett och skulle gissa smaken. Kort därefter visades en bild på en biosalong och det blev genast glasklart att tabletten smakade popcorn.

Tendensdagen ska ju bjuda på det senaste och direkt efter att Hovets informationschef Margareta Thorgren hade berättat om hur det är att vara hovets informationschef så spreds nyheten om att prins Carl Philip och Sofia väntar barn.

Kommer de digitala kanalerna att förändra arbetsrollerna för oss som jobbar med marknadsföring?

En het fråga är hur arbetsrollerna förändras för oss som jobbar med reklam och kommunikation och inte minst när det gäller marknadschefer. Katarina Strömberg, chefredaktör på Internetworld, ledde en paneldebatt på temat med Peder Bonnier, KIT, Karin Zingmark, Microsoft, Johanna Frelin, Hyper Island, Sam Rihani, Facebook, Sabina Rasiwala, SVT och Frida Lundh, Schibsted. Alla var överens om att den digitala transformationen kommer påverka marknadsavdelningens arbete. Marknadscheferna kommer att finnas kvar även i framtiden men de måste tydligt kunna visa att deras jobb leder till resultat. De måste hänga med i utvecklingen, nyfikenhet är deras största tillgång och konkurrensfördel.

Stockholm en förebild

Jag hoppas att många andra städer i vårt avlånga land tar efter Stockholm när det gäller att skapa staden och varumärket med hjälp av stadsbyggnad och kultur. Roger Mogert, Stockholm stads stadsbyggnads- och kulturborgarråd, visade flera spännande exempel, bland annat Nobel Center på Blaiseholmen i centrala Stockholm. Där ska nobelpristagarna och deras insatser presenteras för allmänheten. Dagens Nobelmuseum lockar 160 000 svenska och internationella besökare varje år. Men de nuvarande lokalerna i Gamla Stan är sedan länge för små och undermåliga. Nya Nobel Center blir en viktig symbol som visar att Stockholm och Sverige är Nobelprisets hemstad och hemland. Roger tycker att gatukonsten är ett annat viktigt inslag i stadsbilden för att få en vacker och levande stad. En målning är så mycket vackrare än en grå fasad.

Gatukonst

I en digital värld

Martin Willers, grundare av People people, berättar om hur gränserna mellan fysiskt och digitalt suddas ut och nya landskap formas. Det viktigaste är ändå att förstå människor och deras behov. Som exempel berättade han om funktionen att ha sin bilnyckel i sin smartphone och det tar flera klick innan bilen öppnas. Då hade folk troligtvis önskat att de haft en klassisk nyckel efter ett tag. Tekniken måste förenkla om den ska ha ett syfte. Martin talade också om crowdfunding som en viktig del i att kunna plocka fram nya innovationer när bankerna inte vill ställa upp med lån.

Mediakartan ritas om i rasande fart och det är betydligt bättre att hitta samarbeten med inflytelserika stjärnor i sociala medier än att annonsera i traditionella medier, enligt Vigor Sörman. T.ex. har IJustWantToBeCool-gänget 550 000 visningar på youtube medan TV 4s nya program ”Spring” bara har 385 000 tittare. Clara Henry har 319 000 följare medan Veckorevyn har en upplaga på 40 600 exemplar. Det är dock viktigt att det inte går att annonsera på samma sätt i sociala medier som i de traditionella medierna. Målgruppen måste bli engagerad och underhållen för att det ska fungera. Vilket får oss att osökt komma in på den sista talaren som påpekade samma sak.

De senaste trenderna inom media

Ariane Längsfeld är verksam inom Millward Browns Media & Digital Practice team och har sin bas i Madrid och i London in. Hon pratade utifrån den allra färskaste statistiken och om trenderna inom media och marknadsföring samt vad väntar runt nästa hörn? De tre viktigaste sakerna att komma ihåg från hennes föreläsning är:

* programmatic är samlingsnamnet för olika former av automatiserad handel med digitala annonser. I dag används detta främst för bannerannonser på webben, men mobilannonser kommer starkt liksom videoannonser inom detta område.

Rapport från Tendensdagen i Stockholm 2015 av Christer Persson, grundare och Creative Director på Zanshin Kommunikation

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?