Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Varför kallar man ofta vegburgare för hamburgare?

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 2 december 2015

Är det inte bättre att kalla det för burgare och sluta låtas att de innehåller kött? Det känns lite gammeldags, lite som vegvågen på 70 talet kanske? Att man kanske tror att ingen ska köpa, eller beställa, om det framgår att det inte innehåller kött? Det finns finns fortfarande en uppsjö av produkter med konstiga namn: vegetarisk leverpastej, (hur kan lever vara vegetariskt?) vegetarisk köttfärslimpa m.m. Det blir liksom lite ängsligt som om ingen ska köpa. Nu äter ju de flesta av oss mer veg för att slippa äta kött, eller?

Jag är mer och mer inne på att kött ska vara tillbehör, inte huvudsaken. Vem äter idag en 250 grammare ryggbiff i ett stycke? Det känns bättre att dela den i fina skivor på 3 personer och äta den med samma tillbehör som tidigare, men mer av dessa.

Om ni (eller när ni) åker till New York nästa gång kan ni titta in på  Superiority Burger där jordens just nu mest upphöjda gamla punkrockare basar i köket och gör världens godaste vegetariska burgare enligt GQ. Inspiration från shake shack förstås. (När kommer det till Kristianstad tror ni? Det borde faktiskt vara dags att det kommer något i stil med Godsfinkan igen. Modernt ugnt tänk som faktiskt hela matsverige vallfärdade till)

Eller beställ ett bord på det här stället och ta in  ”KOREAN FRIED BROCCOLI- basically it’s crack in broccoli form”  (Broccoli is breaded with panko, deep fried, tossed in gochugang sauce, sesame seeds, and garlic dressing. Then it’s served hot enough to melt your face)

Fattar ni att det måste vara gott!

Jag experimenterar med en vegburgare och kom fram till denna i söndags.

Du behöver (för 6 mindre burgare. Godare om de är små och delikata – Då kan man äta 2)

1 burk kikärtor

2 dl röda linser

1 påse torkad Karl-Johan svamp

8 shiitake svampar (eller skogschampinjoner)

1 liten gul lök

1 ägg

Ströbröd

Burgarbröd

Isbergssallad

Tomat

Majo

Ketchup

Eller kanske groddar och avocado om du föredrar det.

Börja med att blötlägga den torkade svampen i hett vatten in 20 min, koka linserna enligt anvisning och lägg i en bunke när de är klara. Hacka löken och fräs i smör tills den är mjuk. Ta upp Karl-Johansvampen ur vattnet (spara blötläggningsvattnet) och hacka både den och shiitaken i små bitar. Tillsätt svamphacket till löken och fräs till lite gyllenbruna. Ev behöver du tillsätta lite mer smör.

Tillsätt svamphacket till linserna liksom kikärtorna, ägget, 2 tsk Japansk soya och 1 tsk. salt. Ta en elvisp och vispa ihop allt så att det går sönder utan att en helt slät smet. Du vill ha lite tugg…

Späd ev med lite av svampvattnet. Smaka av, kanske lite mer salt?

Forma burgare och lägg på ett bakplåtspapper som du strösslat lite ströbröd på. Strössla även lite ströbröd ovanpå när du format dem. Ställ in i kylen och låt stå 30 minuter – 1 timme. Om du inte kyler dem är sanolikheten stor att de bara går sönder när du steker dem.

veg burgare

Stek i smör på medelhög värme ca 4 min på varje sida. Lägg en bit cheddar eller annan god ost och täck med ett lock någon minut tills osten är smält. Under tiden rostar du bröden.

Bygg din burgare och njut..

Jag gjorde avocadofries till men det tar vi en annan gång

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?