Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Det är mycket nu!

Av Anders Haglund, 9 december 2015

Hej kära läsare!

Denna vecka funderar jag annars på det som verkar vara största utmaningen i dessa tider. Något som verkar vara vettigt att hantera, men som då bara blir värre. Allt som istället behövs är en bättre förståelse för vad som faktiskt pågår. Nyfiken? Scrolla ner, läs och reflektera …

Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!

Anders Haglund

Veckans citat
”Att göra en sak i taget och välja nästa så gott man kan tills det är färdigt – enkla steg till framgång allt för lätta att glömma av i stundens hetta.”

– Anders Haglund

Lätthanterad förändring?
Som de flesta av er vet så är jag ute och inspirerar och föreläser på mängder av olika företag varje år. Till skillnad från de allra flesta har jag då ingen färdig ”show” att köra utan skräddarsyr istället innehållet för just det de vill ha ut av dagen. För att kunna göra det blir det en del förberedande samtal om deras nuvarande situation, utmaningar de står inför och vad som skulle göra störst skillnad om man påverkade.

När man gör det så ofta som jag behöver man inte vara något större geni för att se att det går en röd tråd genom alla dessa samtal. Att företagande 2015 har en fras som återkommer oavsett bransch: Det är mycket nu! Vart man än kommer så träffar man människor som har mer att hantera än de känner att de kan vare sig klara av eller hinna med. På toppen av listan av utmaningar som alla tar upp är definitivt förändring och osäkerhet inför framtiden.

Nu tycker du som läsare säkert att det inte är så konstigt att stress, press och oro är en så vanlig följeslagare i livet för så många eftersom vi lever i dessa tider. Har man mer att göra än vad som går att hinna med och befinner sig i en tid där framtiden ser alltmer osäker ut, så är det ju givet. Det kan man inte göra något åt. Det enda man kan göra är att bli bättre på att hantera sin stress. Eller att låta pressen trycka ihop kolatomerna i kroppen och bli hård som en diamant så att oron studsar bort.

Jag kommer här att föreslå något lite annorlunda. Nämligen att dina försök att hantera det här endast förvärrar situationen. Lite som när du har ätit en riktigt het chilirätt och det brinner i munnen. Man känner sig nästan driven att dricka vatten vilket bara gör det värre. Detta då det aktiva ämnet i chili, capsaicin, är fettlösligt så att dricka vatten sprider bara ut det så att det kommer i kontakt med fler smärtreceptorer. Lite socker är i stället allt som behövs för att lindra smärtan.

Brinnande tunga

Det märkligaste av allt är att capsaicin inte orsakar någon direkt skada på vävnad. Istället lurar den kroppen genom att få cellen att skicka samma signal till hjärnan som när den blivit bränd, vilket är skälet till att vi tycker att det hettar. Trots att det är en illusion kan en stor dos få kroppen att köra igång försvarsmekanismer som skapar en alldeles verklig inflammation.

På samma sätt är ju sanningen att ingen kan göra mer än vad de hinner med, eller hur? Inte heller kan vi någonsin förutsäga framtiden utan det bästa vi har är våra välmenande gissningar. Men när vi använder vår fantasi för att tänka på förändring och att vi borde hinna med mer än vad vi gör är det lätt att det ”hettar till”. Fastän det bara är vi själva som har släppt lös vår gränslösa fantasi till att grunna på saker vi har väldigt lite information om, så leder det till alldeles verklig inflammation i form av stress, press och oro så snart vi tar våra tankar på tillräckligt allvar.

Lösningen är enkel men inte lätt. För det handlar om att helt enkelt ställa sina osäkra tankar åt sidan. Enkelt men som sagt inte alltid det lättaste då det intuitivt känns som att vi vill hälla vatten på vår mentala kvarn för att tänka oss ur vår brännande vardag. Speciellt som det känns som det brinner på riktigt fast allt som hänt är att vår fantasi kopplat in sig och lurar hjärnan att det hettar.

Att istället ta lite socker i form av att inte tänka på det och göra så gott man kan med det man kan göra verkar ju vara att leva i förnekelse. Speciellt om vi bedömer vår situation som extra allvarlig verkar det ju helt galet att inte ta sina snurrande tankar om det på allvar. Det ändrar inte på det faktum att det är ändå det enda som funkar.

För när vi ser att den ”dåliga” känsla vi har enbart visar att vi använder vår fantasi på ett oanvändbart sätt, slutar det brinna i sinnet och vi återfår vår mentala klarhet. Då ser vi återigen skillnaden mellan upphettad fantasi och ett produktivt gensvar på det som faktiskt pågår. Ingen verklig stress att hantera. Ingen oro inför den alltid lika oförutsägbara framtiden. Bara vårt bästa idag och vettig förberedelse inför det som kanske komma skall. Enkelt – inte lätt, men en ovärderlig insikt om du gör den.

* Om du gillar det du läser och vill läsa mer om och med mig så gå in på min hemsida

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?