Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Semlor

Av Helen Andersson, 10 februari 2016

Dags för semlor!

semlor 2

Semlor och inte vilka semlor som helst, förmodligen ”världens” godaste semlor… bakade dom här för några år sedan och lade ut receptet här på bloggen även då, men förhoppningsvis är ni några nya läsare som hittat hit till mig så jag vill gärna bjuda på detta delikata recept en gång till då dom är oemotståndligt goda! Det är riktigt så här att man bara vill ha mer och mer, det räcker nästan inte med en.. det slinker ner två om man vill, utan att det gör ont om ni förstår hur jag menar

Årets fettisdag infaller den 9 februari!

Världens godaste semlor

ca 14 st

Vetedeg

Fördeg:
2 dl mjölk
ca 4 dl vetemjöl (ni kan börja med att ta 3 del och sedan känna på degen)
25 g jäst

Värm mjölken till fingervarmt, smula ner jästen i bunken ( till bakmaskinen), häll över mjölken och vetemjölet och rör på mellan hastighet tills degen gått ihop sig, åt vila ca 15 min.

ca 3 dl vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
80 g smör
1 dl socker

Blanda ner dessa ingredienser i den fördegen som ni gjort och kör någon minut på låg hastighet i maskinen och sen lite snabbare i 7 minuter, tills degen blivit glansig och fin.
Dela degen i 14 delar och baka sedan runda bollar med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 1,5 – 2 timmar.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader, sänk temperaturen direkt när ni sätter in plåten till 200 grader och grädda i ca 8 min, tills bullen fått en gyllenbrun färg.

Mandelmassefyllning:

250 g mandelmassa
½ dl mald mandel (mandelmjöl)
0,25 dl hackad mandel
½ msk kardemumma
1,25 msk vaniljsocker
0,75 dl florsocker
0,75 dl mjölk

Grädde

Blanda samman alla ingredienser till en slät smet förutom mjölken. Blanda sist i mjölken lite i sänder och blanda väl till en fin mandel fyllning.

När semlorna är klara skär nu ut ett lock och tar bort lite av brödet och lägger i mandelmassefyllningen, lägg på lite grädde och lägg på locket ni skar bort tidigare… och vips så har ni världens godaste semlor!

semlor 1

Bara att äta och njuta

Lycka till!

semlor

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?