Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Passdramatik

Av Åsa Scharin, 23 september 2014

Resan till Kroatien närmar sig, på lördag bär det av!

Plötsligt började jag få tvångstankar kring mitt pass, jag insåg att det var rätt länge sedan jag kollade på datumet. Men tack och lov går det inte ut förrän nästa år, så det är lugnt.

Det blir nämligen alltid dramatik kring mig när jag ska byta pass. Jag minns första gången bilden skulle tas hos polisen och inte i en fotoaffär. Jag såg naturligtvis inte klok ut och bad att få prova en gång till. Tjejen bakom disken stirrade på mig och sa: ”Det kommer inte att bli bättre om vi tar fler bilder”. Nä, nä. Det var ju klara besked.

Nästa gång det var dags för passbyte var jag förberedd till tänderna. Jag störtade fram till tanten bakom disken och bönade: ”Snälla, jag kan väl få ta fler bilder om den första blir dålig?”.

Hon log mycket förstående (upplevde jag) och sa att det gick bra. Jag ställde mig framför kameran och såg ut som jag alltid gör – glad. ”Du får inte skratta på bilden. Tänderna får inte synas”, sa tanten.

Jag sjönk ihop. Det här var ju inte bra. För det första skulle det ju bli en jättetrist bild och för det andra skulle ingen kunna känna igen mig om jag såg sur ut, tänkte jag. Men vissa beslut kan inte ens jag sätta mig över så det var bara att bokstavligen bita ihop tänderna.

Några dagar senare skulle jag hämta mitt pass. På vägen dit kom jag ihåg att jag vid något tillfälle hade fått ett tillfälligt pass utfärdat och att det var rosa pärmar på det. Jag sa till damen – en annan, den här gången – att det ju hade varit helt underbart om det hade gått att få rosa pärmar på passet. ”Det går”, svarade hon, ”men det kostar 980 kronor”.

Jag blev alldeles kallsvettig. Där stod jag med mitt nya fåniga vinröda pass och människan säger att jag hade kunnat få ett rosa för bara 580 kronor extra. Herregud. Lätt illamående frågade jag om det var försent att byta ut passet jag nyss hade fått.

Efter lite dividerande förstod jag att damen pratade om exakt ett sådant där tillfälligt pass som jag hade haft en gång i tiden, inte ett vanligt som jag trodde. De tillfälliga passen kan man bara använda på en resa, sedan konfiskeras de av passkontrollanten när man kommer hem.

Det är tur att det finns snygga passfodral – själv har jag ett jättefint som det står ”Sultanate of Oman” på. Det väcker ofta stor uppmärksamhet runt omkring i världen.

.

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?