Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Att vinna en resa…

Av Gäst ambassadör, 10 oktober 2014

Som nybliven student hade jag och min familj helt räknat bort semesterresor de närmsta två åren (även om vi har haft funderingar på att bege oss in i husvagnsträsket…) så när jag fick ett samtal med beskedet att jag vunnit en resa till Kroatien för två var det faktiskt som en skänk från ovan. Nog för att man sporadiskt deltar i tävlingar på fejjan, men inte vinner man, speciellt inte en resa till Kroatien! Efter lite fix köpte vi till resa till barnen (ännu lite för små för att lämna en hel vecka) och vips valde vi bort semester för boot-camp!

En sak vi var extremt glada för var att resan skulle gå från Kristianstad Österlens flygplats. Då lillasyster i familjen, 1 år, avskyr att sitta fastspänd, behövde vi bara lyssna på hennes protestvrål i ca 20 minuter som bilfärden hemifrån tar. Flygturen tog inte ens två timmar och det verkar som om våra medresenärer överlevde hennes skrik mellan varven hon vandrade upp och ner längs flygplansgången och socialiserade med folk. Slutligen, under den 30 minuters långa transfern från flygplatsen i Zadar till Hotel Adriatic i Biograd, skrek hon i princip konstant och den stackars reseledarens information gick väl fram…sådär. Tre timmars protestvrål är ju helt ok (alltså på riktigt, tänk en 12 timmarsflight med X antal timmars transfer)!

Vistelsen i Biograd var ljuvlig! Vi mötte en liten, mysig och vacker kuststad med gångavstånd till allt. Promenaderna längs med kajen för att spana in fisk var dagliga rutiner. En annan rutin var glassen (som Gabriella tidigare skrivit om) som intogs ett par, tre gånger om dagen *harkel*. Jag som vanligtvis inte är så förtjust i glass har tydligen inte ätit kroatisk glass. Min favorit var yoghurt, den kändes dessutom, ehm lite nyttigare. Fast jag känner ingen skam, tre gånger besökte jag hotellets gym så det kompenserade nog de där…12 glassarna (och den goda maten, ölen, vinet…). Jag har valt att inte ta en gymselfie som Martin har gjort och vi behöver inte gå in vidare på det. Vad jag vill ha sagt är att glassen var god.

Promenderna blev många och förutom fiskspan gillade fyraåringen gamla stan bäst, där hon kunde se pytteödlor och besöka den vackra kyrkan (kyrkor är lite av hennes hobby). I kyrkan försökte vi föräldrar pedagogiskt och inte alltför skräckinjagande berätta om korsfästelsen som hon i sin tur sedan berättade för andra ”De spikade upp gud och folk i händerna och fötterna och sen rann det blod i huvudet”. Holiday, celebrate! Tänker att man ska uppmuntra barns intressen.

Mina farhågor angående kiselstenstranden var helt fel! Det visade sig vara kanon att slippa sand överallt och istället få hänga med runda, lena stenar i alla dessa färger. En dröm för en hobbygeolog som jag! För vår familj med en fyraåring och en ettårig var stranden det bästa alternativet, långgrunt och klart vilket gav perfekta tillfällen för skattjakt av både fisk, snäckor och….sten. Badskor som inte är en modemässig dröm men extremt sköna och praktiska (du vill INTE trampa på en sjöborre ) går att köpa överallt för en billig peng. Även om vi föredrog havet var poolen på hotellet inte dum den heller. Den gav oss både bubbel, vattenfall och underbar havsutsikt!

För oss med småbarn var Hotel Adriatic kanon! Nära till allt från strand till restauranger, Där kunde de utnyttja lekplatsen och det bästa av allt; lekrummet där barnen kunde röja medan vi föräldrar satt bredvid och sörplade cappucino (läs: återhämtade oss). My konstaterade även vid ett par tillfällen att hotellet hade mycket personal när vår ettåring hivade ut ytterligare en näve jord ur en kruka.

Vår resa gick ut på att ta dagen som den kommer och utgå från barnen vilket ledde till en stressfri och rolig resa utan några krav eller förväntningar och det blev fantastiskt bra, vilket även barnen verkade tycka.

Bonus:

  1. Flygtiderna! Vi landade i Zadar vid 18 och kom hem till Kristianstad strax efter lunch, toppentider för oss med barn!
  2. När vi anlände till Kristianstad var det tydligen Kanelbullens dag. Vad serveras i ankomsthallen om inte kanelbulle!
  3. Vi lämnade in vår bilnyckel för städ och tvätt av vår bil strax innan avfärd, när vi kom hem var den skinande blank, för 300 kronor. Vardagslyx, I tell you!

Tack för denna resa, det har varit helt ljuvligt och ett minne för livet!

Fam Birgersson

Bild-2-300x300 Bild-3-300x300 bild-4-300x225 Bild-5-300x225

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?