Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Om Side

Av Petra Ralphén, 12 november 2014

Tänkte dela med mig några rader om Side, fast mest bilder för de säger väl ändå mer än 1000 ord!

Side var för tjugofem år sedan huvudsakligen en fiskeby. Idag har orten blivit en av Turkiets populäraste badorter – med över 200.000 svenskar som varje år åker dit. Speciellt barnfamiljer uppskattar de härliga och långgrunda stränderna som finns på behagligt avstånd.” Är en bra beskrivning om man Googlar Side.

Det finns två stränder i Side, den Östra och den västra. Hotellet vi bodde på erbjöd gratis transport till den östra stranden. Stränderna är skiljer sig väldigt mycket åt, på den östra som ligger avsides och lite öde finns inte mycket mer än sandstrand och ett tjugotal hak att äta vid, dessa erbjuder gratis solstolar om man i gengäld dricker och helst äter hos dem.

På den västra stranden finns solstolar hela vägen längs med den vackra strandpromenaden, många tillhörde dock stora hotell så enklast var att hitta en restaurang längs med strandpromenaden och lägga sig vid den, samma regler här, solstolarna var gratis men de förväntade sig att man köpte dryck av dem. Inga problem att hellre smälla ca 150kr på dryck än på solstolar då de hade färskpressat apelsin-, granatäppel- eller en mixjuice för 1,5€! Denna stranden var dessutom mer långgrund vilket passade Legolas som älskade hoppa i vågorna som va lagom små här i jämförelse. Jag kan vara ganska duktig att utesluta folkmängder på mina foton(stör mitt estetiska öga, haha!) men jag lovar, vi var inte ensamma, vilket ni ser lite på första bilden.

petrasidepetraside3petraside4petraside5petraside6petraside7

En dag besökte vi marknaden i Manavgat, där såldes verkligen allt mellan himmel och jord! Turister trängdes på gator där knallarna stod uppradade under presenningar med sina kopior, stark cigarettrök var påtaglig på sina håll, inget för de extra känsliga! Mitt i detta myller fann vi helt plötsligt ett äkta inslag, en fisk-, frukt- och kryddmarknad. De va sååå fantastiskt att se och känna alla dofter! Och som turkarna handlade sen, såg en tjej som hade en tom barnvagn, ja tom på barn men överfylld av frukt och grönt, så smart!

petraside8petraside9petraside10petraside11

I Side finns ett område som kallas för ”Gamla stan”, det är verkligen en del för turister idag, på sina håll vittnar det om de gamla delar men största delen är idag är renoverad och inhyser butiker och restauranger. Här var det i vart fall omöjligt att undvika att få med folk på bild! HAHA! Shopping, shopping för de som är sugna, här va det turisternas shoppingmekka! Killen i hotellreceptionen rekommenderade inte oss att åka dit för det va så dyrt, enligt honom va marknaden mycket billigare. Men enligt min snabba marknadsundersökning av några produkter så va prisläget samma så tror att knallarna på marknaden har koll på vad turisterna betalar i Gamla stan. Kunde inte hjälpa att le när jag såg flygplanen…. Finn fem fel! Antagligen tyckte någon att passagerarflygplanen sålde dåligt och bestämde sig att ge dem färgställningen av besprutningsplanet Dusty från ”Flygplan”. Det är verkligen när kopiindustrin gått ”bananas”!

petraside12petraside13

petraside14petraside15

Vi hamnade i vart fall på en tom restaurang som hade en mysig innergård. Servitören va fantastiskt trevlig och övertalade mig att ta Kyckling shish kebab, jag behövde inte betala om jag inte gillade det(!!) dessutom bjöd han på en supergod förrättssallad. Det var verkligen supergott så vi dricksade gladeligen extra.

petraside16petraside17

När man tar sig till Gamla stan passerar man genom Antika Side. Så himla vackert och fint bevarat, dagtid kan man även betala för att komma in på området, det är dock inte barnvagnsvänligt och vår 5-åring undrade vad vi gjorde där, vi försökte förklara att det funnits riktiga gladiatorer som tävlat på Colosseum vilket bara gjorde honom rädd så det blev ett snabbt besök längs vägen för oss.

petraside18petraside19

Då vi bodde i lägenhet handlade vi frukost och lite annat smått & gott i affären. På hotellet fanns en liten shop men det mest nödvändiga och höll faktiskt samma priser som stora Migros. Reser man med små barn behöver man inte oroa sig för att glömma något hemma, det fanns motsvarande produkter här, även Anakins favoriter som är fruktpuré i ”squeeze-förpackningar” fanns det en motsvarighet av. Sedan tycker jag alltid det är spännande att kika vad det finns…. Hittade glass gjord på getmjölk som jag ångrar att jag inte testade, det får minsann bli nästa gång vi kommer till Turkiet!

petraside20

Nu planerar vi nästa resa som kommer bli ett äventyr lite längre iväg!

/Petra

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?