Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Har du smakat gårdsfisk eller druckit granskottöl?

Av Anders Elmevik, 20 februari 2015

Har du besökt Åhus Gästis eller Bodelssons by the sea? Om inte, välkommen till Kristianstad för nya upplevelser.
Som näringslivschef i Kristianstads kommun har jag förmånen att få träffa många driftiga entreprenörer, ofta småföretagare inom den växande branschen kulturella och kreativa näringar, som betyder så mycket för Kristianstad. Mötet med dessa entreprenörer är en del av mitt jobb. Och jag vill gärna berätta deras historier, inte minst för att locka fler att besöka, bosätta sig och verka i Kristianstad.

Jag har inte smakat gårdsfisk, men jag har träffat entreprenörerna Johan Ljungkvist och Mikael Olenmark på Scandinavian Aquasystems som står bakom idén att ekologiskt odla rödstrimmad abborre i en lada utanför Tollarp, och använda det näringsrika vattnet till åkrarna runtomkring. Blod, svett och tårar har det kostat, men jag hoppas att du snart kan köpa den närodlade fisken i en butik nära dig. Det goda granskottsölet från Gunnars Granar i Degeberga har jag smakat.

Det är härligt folk som ser möjligheter, i det här fallet använda granskott som tidigare bara slängdes på marken!  Jag har förstås besökt Åhus Gästis och Bodelssons by the sea! Och när du också har fått träffa eldsjälar som Anders och Therese Nilsson på Åhus Gästis eller Leena Bodelsson på Bodelssons by the sea, så kommer du också att vilja berätta för allt och alla vad de missar om de inte åker dit. Gästgivargården i centrala Åhus och det ekologiska mikrohotellet i Tosteberga lockar med mat och dryck av hög kvalitet, och en charm utöver det vanliga.  Det finns förstås många fler, och mer kända, företag i Kristianstad.

Deras historier får vi återkomma till. Men visst har du väl druckit Absolut vodka, ätit Skånemejeriers ost eller Bullens pilsnerkorv tillverkad av Scan i Kristianstad? Det är inte omöjligt eftersom nästan varje dag äter eller dricker du något från Kristianstad.  Anders Elmevik Näringslivschef Kristianstads kommun

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?