Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Hemma igen, brunch och Beluga linser

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 3 mars 2015

 Matsal

Jaha, då går jag här på gatorna igen, handlar på Kvantum, Maxi och Coop för att förbereda en söndagsbrunch och bestämmer mig för att den får börja med en linssoppa.

——

Jag ser samma företeelser som för 4 år sedan men också en del nya. Bättre utbud av ekologiska matvaror, mer roliga saker som t.ex Belugalinser, stort bageri på Coop, surdegsbagare här. (Det är nog, hittills, det bästa av allt) Efter 3 veckor så har det första “filtret” försvunnit och det mesta känns helt hemma igen. 1 barn har vant sig vid att man har fler raster i skolan, får godare skolluncher och nästan inte  har några läxor fast man går i fyran. Dessutom får man gå ut och leka fast det är 0 gradigt  (Det beror mer på att många barn saknar vinterkläder än att det är för kallt)

——

Belugalinser med timjan

——

Det var förstås samma sak när vi flyttade till USA, då fanns det en massa saker som var konstiga åt andra hållet. Som t.ex i skolan – Bara  1 rast per dag, och nya klasssammansättningar varje år. Varför? Förmodligen för att man vet/tror, att raster, framför allt oövervakade,  ger barn tid och möjliget att vara elak mot någon annan.  Nya klasser? – Jo för att det är bra med att få flera kompisar och inte ha 9 år med samma personer. Har du svårt att få kompisar i ettan i Sverige så kan det vara så i 9 år. I Usa har du nya möjligheter varje år. Dessutom blir du kanske lite självständigare.

——

 

Börja med att hetta upp ¼ dl olja i en bra gryta. Lägg i löken, vitlöken och morrötterna och fräs runt en stund tills löken är lite genomskinlig. Lägg i linserna och 2 skivor bacon som du skurit i mindre bitar. Rör runt, häll på rödvin och lägg i rosmarin och några kvistar timjan. Låt puttra i 5 minuter. Häll på vatten och lägg i buljontärning och 2 tsk salt och sätt på ett lock. Sjud på låg värme i 40 minuter. (Hit kan du förbereda redan dagen innan)

 soppa 3

 

Det är bra med lite reflektion ibland och jag tänker på hur bra vi har det i Sverige.  Så många  saker vi tar för givet som i andra delar av världen mest låter som en utopi. Jag tänker också att det är bättre att koncentrera sig på det som förenar oss istället för på det som är annorlunda med människor vi möter, både när vi är en främling i ett nytt land och när vi är hemma i vårt eget.

——

 

Innan du ska servera soppan så knapersteker du resten av baconet, hettar upp grytan om du gjort den i förväg. (Om den känns tjock så späd med lite vatten) Smaka av, kanske behöver den lite mer salt?

Servera i djup tallrik, strössla över bacone och färsk timjan och kanske ett pocherat ägg.

——

Att laga mat och äta tillsammans i flera timmar, barn och vuxna i en trevlig röra är ett bra och ganska kravlöst sätt att spendera en Söndageftermiddag i mars. Förutom linsgryta så hade vi toffee french toast, bagels, lax, surdegsbröd, ost, fruktsallad….

 

french toast

Jag är glad att vara hemma och jag är glad att det finns en flygplats i Kristianstad igen. Det fanns inte när vi lämnade.

Njut av dina linser

Sophie

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?