Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Favoritresmål, Aubergine till middag, och gott på Skånegatan

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 20 mars 2015

Aubergine gratäng

Häromdagen fick jag frågan om vad som är mitt favoritresmål. Jag tänkte på det en stund, på platser jag varit och på platser jag vill åka till. Platser jag vill åka tillbaka till och andra jag inte alls vill återvända till vill och platser som aldrig har tilltalat mig. Det som slår mig är att favoritresmålet kanske är det man är på väg till?

Ibland reser man till något trygt, ibland något spännande, ibland för att träffa någon speciell person, ibland bara för att man är nyfiken. Det påminner lite om hur det är med mat – Det finns de där rätterna som man kan äta hur många gånger som helst eller de där som passar in för stunden (En grillad korv, alldeles för bränd, med ketchup och Slotts senap, efter en tur på isen kan ju vara helt fantastisk) eller det där som är så gott på någon restaurang #mensom inteblevsåbrahemmanärmanprovadesjälv…

Det som alltid blir bra hemma är aubergine, tomat och parmesan. Gärna ihop som här.  Aubergine är den vackraste grönsak jag vet, tomater den bästa jag vet och ihop blir de oslagbara.

För 4 personer behöver du

Börja med att skiva auberginen på längden i 1-2 cm tjocka skivor. Lägg på en skärbräda eller plåt och strössla över ordentligt med salt (typ ½ msk per skiva, saltet gör att bitterheten som kan finnas försvinner samtidigt som den släpper lite av sin vätska. (Bra om ni ibland tänkt att aubergine är lite “soggigt”)  Torka av saltet efter  10 minuter. Dela skivorna i 3 delar tvärsöver och stek gyllenbruna i stekpanna i olivolja. (Det går åt en del)  Ställ åt sidan och låt svalna en stund.

Tomatsås

Hacka lök och vitlök. Svetta en stund i en kastrull med en skvätt olivolja. Hacka tonaterna (Dela i halvor, lägg varje halva upp och ner, dela halvan på längden och sen varje ny halva 2 gånger (varje tomat blir 12 små bitar) och lägg ner i kastrullen.  Låt småputtra  i 10 minuter och  häll sedan i burktomaterna och 1 tsk salt, vinäger och  socker (tomatsås blir alltid godare med lite,lite socker!)  1 nypa chiliflakes om du har lust. Låt småputtra ytterligare 20 minuter och smaka sedan av – Lite mer salt? Socker? Vinäger?

Låt svalna en stund medan du river parmesanen. Varva sedan aubergine, tomatsås och ost i en ugnsfast form. (Avsluta med tomatsås och parmesan) Ställ in i ugnen på 200 i ca 10-15 minuter.

Servera som du vill, enda rätt eller tillbehör.  Vill du ha en meat free day så funkar det perfekt (På bilden har jag toppat med lite färska tomater och basilika)

I torsdags var jag på Gossip på Skånegatan. Skönt med Söder som omväxling mot området kring Stureplan där det ibland känns  lite för rent, lite för homogent, lite för många handväskor och lite för många som ser ut som om de tar sig själva på lite för stort allvar…

Gossipbollar

 På Gossip är det trångt, trångt och det finns bara 2 sorters vin (Behöver man mer?)  Kläderna kanske du får hänga ut på balkongen när du kommer hem. Inte så snyggt men gott (om man gillar Indiskt) Helt enkelt bara god mat i kul miljö.

När jag dagen efter åkte hem  så var det  till favoritresmålet just då, dvs, dit jag var på väg – Kristianstad

Gossip 2

Sophie

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?