Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Gillar du Röding? Systarna i Broby och nej till pastasallad

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 29 mars 2015

Röding i form

Häromdagen blev det röding till middag, och nu, 20 timmar senare, sitter jag här igen och tänker på vad jag har i kylen och vad jag ska laga i kväll. Tjatigt? Ibland, men mat och måltider är mitt största intresse och ett av (I mina ögon) livets stora glädjeämen. Så mycket som en måltid innefattar förutom maten… Förutom att ge kroppen energi så är det att äta tillsammans – Med  sin familj, med någon man jobbar med, en date, i skolan, ensam med en bra bok eller framför Tv’n eller med vänner en fredag när det får dra ut på tiden, hur länge som helst och med en massa vin…..

Jag inbillar mig att vi är hyfsat bra på det här att äta tillsammans i Sverige, och  att vi är ganska bra på att ta oss tid att laga mat.  Om jag jämför med USA så är vi djävligt bra.  Så många där som bara äter något färdigt, stående i köket på väg ut. Många familjer som nästan aldrig lagar mat. I ugnen förvarar man bröd och kycklingen langar man in i micron in en timme innan man ska äta och man har få gemensamma middagar. Det finns naturligtvis undantag men säkert är att man generellt äter mycket färdiglagat och mycket proccessat. Äter man så  får man i sig för mycket socker utan att ens veta om det.

I det här fina huset i East Hampton där en familj på 6 personer bor är köket helt oanvänt…

House spotting

Världens enklaste recept på Röding får ni här.  Ät med blomkålsris (Gå inte på det där med att köpa färdigt blomkålsris som säljs i påsar)

Du behöver:

1 rödingfilet per person

1 blomkålshuvud

4 dl grädde (riktig grädde)

1 skivad gul lök (modell större)

1 stort knippe grovhackad dill

2 tomater. hackade i mindre bitar

Salt

Häll grädden i en kastrull.  Koka upp och låt sjuda i ca 25 minuter tills den tjocknar lite. Efter 10 lägger du i löken och nypa salt.

Koka upp  vatten med salt. Riv ¾ av blomkålshuvudet på grövsta sidan av rivjärnet. Lägg det rivna i en sil och skölj under kallt vatten.

Lägg 1 rödingfilet per person i en gratängform som du smort i botten med lite olivolja.  Salta varje filet lite lätt och häll på lökgrädden.

Strössla över tomatbitar och dill och ställ in ugn på 150 C  i 10 minuter.

Precis innan fisken är klar så kokar du blomkålen i ca 2 minuter.  Häll av vattnet (Lättast i en sil)  och lägg upp på tallrik med rödingen.  Servera som det är eller kanske med lite färsk spenat med lite ramslöksolja och grovsalt.

(Ramslök är lätt att hitta, ser ut som liljekonvalj och luktar vitlök och är vackert grönt – Gott till allt så här års)

ramslök

Nu blir det snart lunch  på det här lilla stället. Nära och bra när jag är på mitt lilla kontor i Knislinge. Det är lite gulligt och de har alltid en vegetarisk soppa som brukar vara bra – Framför allt kan man få en sallad som inte innehåller pasta – Vem hittade på pastasallad egentligen? Jag vet att den här killen gör pastasallader, och denna är säkert god, men när jag går in på en Coop eller liten ICA och vill ha en sallad så vill jag inte ha pasta i den!

Det finns alltid något som ser ut som en räksallad men när man skakar lite på den så ser man, utan undantag, att det skymtar en liten fusilli… Det blir liksom inte en BRA  lunch – Tomma kolhydrater som bara blir bukfyllnad gör ingen glad, och lägger man till den färdiga såsen i lilla plastburken som bara smakar socker och salt så är det ännu sämre….

Vill jag ha en sallad så går jag  numera in på Kvantum och plockar ihop en själv i och hoppar över dressingen, skvätter bara över lite olivolja och grovsalt.

Röding på Tallrik

 

Sophie

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?