Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Vispad panna cotta, Långfredag och lite Påsktankar

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 3 april 2015

Fjädrar

Påsk i Skåne och första påsken på 16 år som jag bor här utan att ha ett eget hotell. Det känns lite märkligt men  planen är att det ska vara avhjälpt om 1 år.

Oberoende av när, mars eller april, som Påsken infallit så har den alltid varit ett slags avslut på vinter och start för vår. I en säsongsbygd, som Österlen och East Hampton, betydde det för oss, och säkert för många andra, att gästerna började komma tillbaka vilket i sin tur betyder lite kulor in och förhoppningsvis lite lättnad för den som betalade löner och leverantörer (Verkligheten för många småföretagare i säsongsbygder) Innan Påsk så ska allt fixas, trädgårdar skulle vara fixade, nya blommor i krukor, nymålade rum, krispiga lakan,  nytt porslin, ny meny…

Alla Farmers Markets öppnade också till påsk, på bilden i Sag Harbor, och äntligen kunde man gå ute och handla ekologiskt och närproducerat. I morgon den 4 april är det faktiskt premiär för i år här i  Kristianstad, missa inte!

Farmers Market

 

 ——————————————————

Ägg och lammrecept  har ni säkert många av.  Därför får ni ett på panna cotta istället. Det är djävligt sällan jag gör dessert men ibland dyker det upp små guldkorn.

Panna cotta har jag lite blandade känslor för.  Å ena sidan är det en av de enklaste saker du kan göra till dessert, vem som helst kan lyckas. Å andra sidan finns den eller har funnits på i stort sett varenda restaurang och haft sin givna plats på  1 miljon 3-rätters konferenshotellsmenyer de sista 20 åren.

Jag hade liksom raderat ut panna cotta ur mitt  minne ända tills jag åt den på denna all time favorite in NY.  Den är helt enkelt to die for.

För 6 personer behöver du:

Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Häll grädden i en kastrull, tillsätt socker och vaniljstängerna (som du först snittat upp och skrapar ur fröna ur med en liten kniv) ner i grädden. Hetta upp och stäng av när den precis börjar visa första kokbubblan. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och lägg i dem i gräddblandningen. Rör till de är helt upplösta. Häll upp i en bunke och tillsätt Amaretton. Låt svalna ett par minuter. Täck bunken md plastfilm som du gör små hål i. (Viktigt för att undvika “gummitop” och att ditt arbete blir förstört av kondens) Kyl i minst 3 timmar.

Före du serverar den så vispar du upp den för hand eller med elvisp på låg hastighet. Ta några glas , whisky glas har en bra storlek, skeda upp panna cottan och avsluta precis innan servering med en sked balsamvinäger. Tycker du det låter läskigt med vinägern så funkar t.ex hallon och kaksmulor fint.

——————————————————

 Oftast, både på Österlen och i East Hampton så var vi orolig om inte hotellet var fullbokat från Torsdag till Måndag och restaurangen full, både till lunch och middag, ett par veckor i förväg. Ni kan tänka er hur djävligt det blev om det kom snö. Minst en gång har jag varit med om att i prinip allt avbokas och allt vi räknat med bara försvann (Till viss del kanske avbokningarna hade med att göra att varken skåningar eller Newyorkers inte gillar att köra bil i snö)

I år ser det ut som det blir fint och jag önskar alla restauranger, hotell och konsthallar den bästa av Påskar. Jag kommer ta en tur på konstrundan och äta lunch på ett ställe jag ska ta med er till nästa gång jag skriver.

Vill ni äta den bästa pizzan i denna delen av Skåne i Påsk och dessutom ha glädjen av att få baka den själva så ta en tur till Ekestad och det här skojjiga stället.

Pizza ugn

 

Glad Påsk

Sophie

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?