Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Konst eller konstigt? Kraxa i kör!

Av Petra Ralphén, 9 april 2015

Påsken 2015 har passerat. Vilka härliga dagar med sol och värme, vänner och middagar.

Detta är också första året på väldigt länge som jag inte besökt konstrundan på Österlen. Det finns en favorit som jag besökte första gången 2001, nr 100 Johan Thunell. Under åren har det blivit en tradition att besöka honom utanför Onslunda. Har även varit kul att följa hans konstnärliga utveckling. Då, för många år sedan hade han öppet i sin lilla ateljé där han visade fram olika tavlor i keramik med djur som stack fram, typ ur tavlan. Han hade även ett 10tal så kallade ”nyllen” som både var roliga, fula, söta och äckliga! Det är de senare som verkligen gjort honom känd, världen över dit han ställt ut. Med åren har antal ”Nyllen” han ställt ut ökat och ökat, han började även för flera år sedan att göra smånyllen som jag samlat på mig ett gäng av under åren. Det som är så kul med konst är att det som i mina ögon är så unikt och fint, coolt, annorlunda tilltalar mig och kan av någon annan upplevas som konstigt. Jag har aldrig velat vara som ”alla andra” och det tror jag gör sig i uttryck som exempelvis vilken konst man tilltalas av. Att köpa en massproducerad fototavla på Ikea är helt enkelt inte min grej – alls. För kanske tre år sedan hade Johan en ny stor modern ateljé på tomten där han ställer ut hundratals med nyllen. Jag kan verkligen spendera timmar av att välja! Alla är så unika i sina uttryck och så måste de ju kännas som ett bra gäng där hemma på köksväggen. Men än är det inte för sent att utöka samlingen som nu består av 16st… Har till söndag på mig att göra en roadtripp då det är sista dagen för årets Konstrunda på Österlen. Om där finns något ”Nylle” kvar vill säga…..

IMG_3503

IMG_3505

Att skapa i keramik är inte det enklaste, vill jag lova. Är ganska kreativ av mig och för några år sedan fick jag och min vän Jane för oss att gå en keramikkurs. Minns första gången då läraren frågade vad vi hade för ambitioner. Vi var så självsäkra och övertygade om att vi skulle dreja stora skålar, hahahahaha! Lite realitycheck på den kanske! Jane lyckades nog med både en kopp och en gräddsnipa om jag inte minns fel. För min del blev det ett försök till att göra min variant på nyllen, de hamnade i papperskorgen. Men i källaren ligger ett gäng ”alster”. Det är julgranspynt som jag oerhört ambitiöst kavlat och och skurit ut, mest hjärtan och stjärnor som sedan vitglaserats så hålet på de flesta täppts igen så de ligger mest obrukbara. Det va den kvällskursen, och de stora skålarna, haha! Kanske därför jag uppskattar vacker keramik extra mycket och är villig att betala vad talangfulla konstnärer begär.

En konstrunda i Åhus är sedan förra påsken inte sig lik längre. Den oerhört talangfulla Katinka Gustavsson finns sorgligt nog inte längre med oss. Saknar att besöka Katinka i ”Svarta kyrkan” och hennes fantastiska tavlor, ångrar så att jag aldrig slog till på en tavla. Detta är en av favoriterna.

IMG_0057

En annan konstnärsjäl är Caroline af Ugglas, initiativtagaren till succén Körslaget. Många är ni nog som önskat får klämma i ända från tårna i en av hennes körer i Stockholm. Om du inte känner för att flyga snabbt & bekvämt upp för att delta så kan jag berätta att hon kommer ner hit! Ja, de är sant! Den 19:de april så är det ”Kör för alla!” på Humlescenen i Bromölla!! Kolla in Riksteatern i Bromölla för mer info. Då jag kan erkänna att min talang i sång är ännu sämre än jag var som keramiker så håller jag mig hemma men är du en sångfågel så passa på!

980

Vi hörs & ses!

Petra

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?