Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Söndagstips – En Gaffel Kort, torsk med brynt smör

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 14 april 2015

Torsk och ramslok

Något av de bästa som finns när man bor i en storstad är (för mig) att det finns restauranger överallt. Det är lätt att gå ut och äta och det går att göra till en prislapp som är ok. När man bor i en liten stad är det lite knepigare. Det säger sig självt och de flesta restauranger är av kategori ”snabbmat” dvs. pizzerior, kebab, hamburgare,kines – Guldkornen är få.

Jag menar nu inte att allt ska vara komplicerat, dyrt eller extremt märkvärdigt, men det är roligt att äta på restauranger där du får god och vällagad mat, oavsett inriktning,  och där det finns någon som lägger ner sitt hjärta i det som serveras. Om ni har en timme över se det Här programmet och dessa bloggares jakt på matupplevelser. Om ni gillar torsk, ägg, dill och svamp så är det här en enkel (och betydligt billigare) matupplevelse att få till till i sitt eget kök.

———————————————————————–

Lättrimmad torskrygg med ägg, brynt smör och portabello

För förrätt för 4 personer behöver du

Dela torsken i 4 delar och  lägg dessa i en saltlag som du  gjort genom at lösa upp 0.3 dl salt i 1 liter kallt vatten. Låt fisken ligga i 30 minuter i lagen medan du förbereder resten. Undvik fryst torsk om du kan. Gå istället till fiskdisken på Maxi eller Coop Boulevard.

 

Skölj ramslöken och strimla fint, förbered de små dillvipporna och hacka ägget.

Smält smöret på ganska hög värme och låt det bubbla upp ordentligt, vicka lite på kastrullen så att värmen fördelas jämt. Efter 2-3 minuter ser du att smöret börjar bli brunt. När det doftar lite nötigt och ”stillnar” så är det färdigt.

Ta bort skummet från ytan och håll varmt. Skiva portobellan tvärs över i 4 eller 8 skivor beroende på svampens storlek.

Koka potatisarna i lättsaltat vatten och håll varma.

Sätt ugnen på 150 C.

Ta upp fisken ur lagen och lägg i en ugnsfast form och täck den med glad pack  (som tål värme) och  in med den  i ugnen, det tar ca 10 minuter.  (Har du en termometer så låter du den visa 42 C innan du tar ut den)

Medan fisken är i ugnen så steker du svampen lite knaprig i olivolja. Salta lätt. Lägg ramslöken i smöret och värm upp en kortis.  Ta fram 4 tallrikar, bottna med potatisen som du skivat fint, dela varje bit torks i ett par mindre bitar, strössla över det hackade ägget, lägg dit svampen lite piffigt, skeda över smöret och avsluta med dillvippor  –  Njut!

——————————————————————-

 

Vill du istället äta ute och är beredd att köra en bit (om du bor i Kristianstad) så ring 0414-448070 och beställ ett bord.

Linus och Dan

Där har du ett guldkorn. Linus och Linda som äger och driver är unika och tillsammans med Dan så blir det så bra så bra. Litet, hemtrevligt, piffat överallt vid ingången, på toaletterna, på innergården. Överallt känner du dig omhändertagen. Köket är minimalt och öppet. Det är lätt att sticka in huvudet och säga ett par ord. Utöver detta så är vägen till Simrishamn vacker, lilla stan gullig och allt det där men den största anledningen till att åka dit är att maten är så bra…

Gaffelns lax

Det finns säkert någon som kan tycka att menyn är för liten och har för få val. Men håll inne med det tills du har ätit. I mina ögon är en stor meny mer ett svaghetstecken än en styrka.  Det signalerar mer en kocks eller restaurangägares oro över att inte kunna tilltala varenda gäst som kliver in och då blir det sällan bra.

Sotad grisnacke

Vi åt socker saltad lax med 63 C ägg och rågbröds crumbs. Sotad grisnacke från Karlsfälts Gård i Ystad med en lite syrlig dillsås. Rabarber på deras vis med Philadelphiaglass och mandlar  och till alltihop en underbar rosé från Cederberg i Sydafrika.

Gaffelns rabarber

Vad mer kan man begära av en Söndagsutflykt i april?

 ——————————————————————————–

Hittar du inte ramslök så skippar du helt enkelt det, eller så kommer du hem till mig och plockar, jag har hela trädgården full.  Torsken passar förstås också som varmrätt, öka bara varje ingrediens till det dubbla.

 

Sophie

 

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?