Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

En supersnabb vårig sallad efter en tur på Österlen

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 24 april 2015

Crudites SB

Lätt mat, mycket grönt, fräscht och vårigt känns bra just nu – Bye Bye rödvinsbrässerade oxkinder, gräddsås, varma soppor etc. –  Hej sallader, fish tacos, grillad fisk, färskpotatis, gräslök…

Det är fascinerande hur vi ändrar vad vi känner för att äta när säsongen skiftar. Det är helt enkelt så att naturen och kroppen vet bäst och talar om för hjärnan vad vi behöver och inte behöver. (Det gäller bara att lyssna!) På vintern behöver vi hålla oss varma och på sommaren mer svala och lätta – Säger ju sig självt eller hur? Inte fan längtar jag efter en fish taco i januari men nu kan jag nästan inte tänka mig något bättre.

——————————————–

Häromdagen var jag på ett seminarium på Kristianstad Flygplats i regi av Stiftelsen Destination Kristianstad Österlen. Ungefär 50 personer, många från besöksnäringen, samlades för att ta del av stiftelsens  arbete och vad som kommer att hända på Wanås 2016. Sista timmen fick vi förmånen att lyssna på  Anders Haglund. En timme som var full av aha upplevelser. Jag önskar att jag kunde ha en Anders på axeln som talade om varför jag reagerar som jag gör i vissa situationer. Då kunde jag alltid vara så där klok som jag var när jag gick ut från timmen med honom och som jag önskar att jag ALLTID var.

Efter lunch åkte vi buss mot Österlen. Det var världens finaste dag och Österlen var helt breath taking, det kändes lite som att åka rakt in i en saga. Jag som en gång har sagt att jag ”aldrig vill bo på Österlen” kände att jag måste omvärdera det. (Det kan ha haft att göra med att jag hade arbetat där 24 timmar om dygnet år efter år när jag sa det…..)

Österlen

Vi togs till Nordic Sea Winery i Simrishamn. Skapat Takis Soldatis, innovatör i vinbranchen (Och förmodligen en hängiven entreprenör) Det är imponerande vad han och hans team har åstadkommit där och så bra för alla oss som är verksamma i Kristianstad/Österlen! Vi drar varandra, ensam är inte stark…

Öppet Onsdag – Fredag och från och med den 2 maj även lördagar. Man kan boka paket som inkluderar vinprovning, lite delikatesser, promenad i vingården och titt i vineriet. Eller helt enkelt inte boka, bara traska in och ta ett glas vin och smaka på Pata Negran. Det är nog världens bästa skinka (och dyraste) I köket finns Fredrik Wallgren vilket alltid är bra.

Fredrik

——————————————————–

För den supersnabba våriga salladen med räddisor, apelsin och avocadodressing behöver du:

Till dressingen

Skär bort nedersta delen av endiven (ca 1.5 cm) så slipper du den bittra smaken som finns där. Plocka sedan isär bladen, skölj och skär i 1/2 cm strimlor tvärs över.Skär av skalen på apelsinen, dela den i hälften och skär sedan i små fina bitar. Likadant med avocadon, skär i fina bitar eller skivor. Skölj rädisorna och hyvla fint på rivjärnet. Arrangera på ett vacker fat.

Rosta solrosfrön eller nötter snabbt i en stekpanna.

Lägg alla ingredienserna till dressingen i en skål. Avocadon kan du dela i ett par mindre bitar.

Mosa denna med en gaffel eller baksidan av en sked. När det är gjort tar du en liten visp och vispar tills det går ihop till en grön, nästan slät dressing. Smaka av med lite salt och svartpeppar.

Ringla över salladen, strössla över nötterna och släng dit ett basilikablad eller två. Klart! Ät som lunch eller som enda tillbehör till en bit grillad kyckling eller annat du vill ha som bas. – Den är god, jag lovar!

Färdig sallad

Trevlig helg

S

 

 

 

Intellektet skriker och hjärtat viskar

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?