Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Att möta våren – eller grannen – i Stockholm!

Av Malin Nordström, 30 april 2015

Vill du möta grannen i Stockholm? Inga problem. Ta dig fram till Stureplan och parkera dig på Taverna Brillo, Sturehof, Riche, Strandvägen 1 eller Bouquerian och håll ögonen öppna. Inom loppet av ett par minuter kommer någon som du känner hemifrån att kvista förbi och ni kan båda, som på kommando, utbrista

– Nämen, är du också här?! Haha, liten värld…

Vill du hellre möta våren och en massa andra trevligheter, så är Stureplan fel ställe. Möjligen kan en kopp kaffe på Dramaten-trappan erbjuda ett stänk av riktig vårkänsla, likaså myllret runt trappan vid Konserthuset på Hötorget. Resten av våren befinner sig på andra smultronställen, och här kommer några tips. Uppenbarligen inte superhemliga eftersom jag med glädje skriver om dem här, men ändå lite mer… underbara!

Kvällssol och kärlek på Djurgårdsbron

Kvällssol och kärlek på Djurgårdsbron

 

Djurgården.

Som sagt, inga hemligheter här inte! Men de flesta går till Grönan, Skansen, ABBA-museet och möjligen Liljevalchs. De som är 90-tals nostalgiska går hela vägen till Rosendahls trädgårdar. Men förvånansvärt få tar den långa promenaden runt hela Djurgården, och det promenadstråket är inget annat än en dryg mils häpnadsväckande skönhet. Ge det två timmar i sköna skor, du kommer inte att ångra dig. Du kommer att baxna.      www.skärp-dig-det-är-en-ö-följ-bara-vattnet!

Mälarpaviljongen

Mitt på Norr Mälarstrand låg länge en nergången liten paviljong med tillhörande kiosk där det serverades fisljummet kaffe och inplastade kakor med fler E än en normaltjock pocketbok. Kort sagt; det var inte bättre förr. Nu är Mälarpaviljongen en grönskande oas med sol hela dagen och en bit in på kvällen, mat som håller hög kvalitet trots att det är brickservering, ljus rosé, gott kaffe, trädgårdsbutik, trevlig personal och skön stämning. Den magiska utsikten över Riddarfjärden till Söders höjder eller Västerbron är bara en bonus…   www.malarpaviljongen.se

IMG_6348

Mälarpaviljongen

 

Styrelsen

Om du ändå är på Kungsholmen och det börjar blåsa lite kyligt, så knatar du snabbt upp till Kungsholmstorg där nästan dagsfärska krogen Styrelsen slagit upp dörrarna (gänget bakom kommer direkt från Pastis i Gamla Stan, en annan pärla). Inom kort kommer de också att öppna en ljuvlig liten innergård med bar och servering, ännu en oas…  www.styrelsen.nu

Matkonsulatet

Jag SKA ta dig från Kungsholmen strax, men först ett stopp på Kungsholmsstrand. Du som har koll på väderstrecken förstår att det betyder kvällssol. Matkonsulatet drivs av två kockar från Barcelona, och på det här lilla stället (för övrigt Flippin’ Burgers gamla lokal) serverar de tapas direkt från himmelriket!www.matkonsulatet.se

Magnolia

På Söders näst mysigaste kvarter, nära slussen och kommunikationer, hittar du Magnolia – Ett skönt ställe med street food, konstutställningar, ofta små konserter och alltid skön stämning. Därifrån är det bara ett gruskornskast till Söders finaste promenadstråk uppe längs Mariaberget.      www.magnoliacafe.se

Nytorget

Söders eget Stureplan, men eftersom en liten, liten smula av gamla sunksöder lever kvar, så finns här ändå ett skönare häng och trevligare stämning än vid Svampen. Så här års ligger uteserveringarna tätt och i kvarteren runt omkring ligger en massa andra sköna krogar än dessa två:     www.nytorget6.com        www.urbandeli.org

Skeppsholmen

Det finns en liten risk att springa på grannen här också, men Skeppsholmen är ändå en riktig pärla mitt i stan. Promenera omkring, spana på tennisspelarna och ta en kaffe på Hotel Skeppsholmens uteservering, ät en bit på restaurang Hjärta och inhämta kultur på Moderna Museet när du ändå är i krokarna. Skyndar du dig hit så hinner du se den underbara utställningen ”I have been to hell and back” med Louise Bourgeois (visas till 17 maj).  www.hotelskeppsholmen.se        www.restauranghjerta.se         www.modernamuseet.se

Körsbärsträden i Kungsträdgården

Sorry, de har snart blommat över. Och japp, de var magiska även i år. 😉

IMG_6349

Ja se det blommar, ja se det blommar, det var väl härligt, hurraaaa!

 

Vasastan och Gamla Stan

Har jag inte nämnt dem? Nej, just det. Till hösten kanske jag kan skriva ett inlägg om bara de bästa restaurangerna i stan, oavsett om de bjuder på soliga uteserveringar eller ej, och DÅ får de här stadsdelarna en ny chans. Men visst, om du råkar passera Gamla Stan samtidigt som du blir sugen på en drink, kan du förstås alltid rassla in på Pharmarium på Stortorget… www.pharmarium.se

Vårvarma hälsningar från en Skånska i ett blomstrande Stockholm (6 timmar i bil kisandes med motsol rakt i ögonen, eller en knapp timme med flyget, från Kristianstad :-).

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?