Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Taco’s och Bondens egen Marknad

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 4 maj 2015

1:a lördagen varje månad är det marknad på Stora Torg i Kristianstad. Närodlat och närförädlat av lokala producenter som erbjuder sina varor. Just idag fanns det, bland annat, kött från Lillehems utegrisar, must från Vånga och bakat från Vånga 77.1.

Kaka

Kravodlade rotfrukter från  Marcellos Farm,

MarcelloHonung från Grönalunds Bigårdar, bröd, ostkaka, ramslök för plantering och underbart goda rökta vildandsbröst från den här producenten som också levererar till Daniel Berlin med flera.

FriskensDet är fantastiskt att kunna handla så här och typ 100 gånger roligare än en lördagmorgon på Ica. Visst, det är lite bökigare –  Du kan inte handla toalettpapper samtidigt som mjöl, tandkräm och kyckling –  Men du handlar direkt från bonden eller bagaren och du vet vad du äter. För mig är det värt omaket att handla 2 gånger på samma dag.

Det är ju också just med den sortens handlande som vi som konsumenter talar om att det är viktigt för oss att veta vad vi äter och var maten kommer ifrån.

Jag hoppas att marknaden kommer att växa än mer och att utbudet blir större på t.ex bär och grönsaker ju längre in i säsongen vi kommer. Jag önskar också att fler producenter från Skåne kommer att ansluta. Kanske en lokal fiskare och marknad lite oftare än 1 gång per månad? (Ska det ske så  måste vi handla mycket!)

———————————————-

En favvis  så här på våren är Tuna Poke tacos. Poke är det Hawaiianska namnet för en rå sallad. I East Hampton äter du fantastiska sådana på det här stället  eller på Harbor Bistro. Båda två har en av de saker som är så coolt med Hamptons – Det enkla och opretentiösa mitt i all galenskap.

Det ena ligger i ett shack vid den enda stora väg som finns, 27 E (Som går rakt igenom hela Hamptons, från Southampton till Montauk) Alltid fullt och allt är inte gott –  Men det är alltid trevligt. Det andra har den bästa solnedgången och ligger lite undangömt vid en liten småbåtshamn. Här äter mycket locals vilket oftast  betyder något bra. Be om ett bord ute och ät en Tuna Poke och efter det några grillade revben.

 Jag  undviker tonfisken här hemma och köper istället en bit fin och färsk lax från den manuella fiskdisken. Hittar du Salma lax  (Finns bl.a på Maxi i Kristianstad) så är den fantastiskt god. Visserligen odlad men med bra kontroll och den passar att äta rå som här. Blandat med mangosalsa, guacamole, wasabi blir det “to die for”

LAx poke

Lax  Poke Tacos  för 4 personer (förrätt)

Rosta sesamfröna i torr panna och ställ åt sidan. Skär laxen i knappt cm.stora fyrkanter och finhacka vårlöken. Blanda sojan med sesamolja och limejuice i en skål. Tillsätt 2/3 av sesamfröna, vårlöken och 1 liten nypa salt. Blanda i laxen och vänd runt. Låt stå i kyl i ca 30 minuter.

Mango Salsa

Blanda alla ingredienser i en skål och stall kallt.

Wasabi Aioli

Blanda ihop alla ingredienser. Börja med 1 msk wasabi pasta och tillsätt mer för starkare smak. Här vill jag ha majon lite tunnare och inte med en “fet” känsla. Tillsätt lite mer citron eller lite vatten om du tycker den känns för tjock.

Guacamole

Mosa 1-2 mjuka avocados grovt med en gaffel, tillsätt 2 msk olivolja, lite salt och svartpeppar.

När det är dags att äta så värmer du tortillabröden. De blir extra goda av 1 minut på varje sida på grillen!

Montera genom att bre en sträng guacamole i mitten av brödet, lägg på lite strimlad vitkål sedan lax poken följt av 1 msk mangosalsa och wasabi aioli som du ringlar över. Avsluta med lite rostade sesamfrön och lite koriander. Ät direkt och tänk att du sitter vid vid en mycket trafikerad East 27 på en plaststol med  en Margarita i handen tillsammans med en massa människor i shorts, långa blommiga klänningar och flipflops, medan en ändlös rad av ferraris, bentley cabar, Escalades glider förbi. Eller bäst av allt, var i nuet och njut där du är.

Sophie

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?