Senaste inlägg Populäraste inlägg Mer av samma författare

Få senaste inlägg automatiskt

Missa inte VGV – Vi Går för Vatten

Av Malin Bolte, 14 maj 2015

Vissa saker tar man bara för givet – Vatten 

Vatten är en kemisk förening med den kemiska formeln H2O. En vattenmolekyl består sålunda av två väteatomer i kovalent bindning till en syreatom. Vatten täcker 71 % av jordens yta. I ett normal hushåll förbrukas 50-100 liter/person/dygn. Förekomsten av vatten som naturresurs är knapp i vissa områden på vår planet, och dess tillgänglighet blir då av stor social och ekonomisk angelägenhet. För närvarande dricker ungefär en miljard människor regelbundet ohälsosamt vatten. Förekomsten av vatten som naturresurs är knapp i vissa områden på vår planet, och dess tillgänglighet blir då av stor social och ekonomisk angelägenhet. För närvarande dricker ungefär en miljard människor regelbundet ohälsosamt vatten. (wikipedia)

När min kompis Kristina Persson berättade om detta projektet i sin butik blev jag väldigt intresserad av att veta mer. Kristina hjälpte mig att få kontakt med William Nisser på Rotary som driver projektet. Jag kontaktade honom för att få veta mer;

Intervju med projektgeneral William Nisser, Rotary Åhus gällande VGV

Vi-går-for-vatten

Berätta vad är VGV?
Vi Går för Vatten är ett projekt med syfte att samla in pengar till att borra vattenbrunnar i Kenya.
Vår tagline är ”Vatten – en självklar mänsklig rättighet”. 1,2 miljarder människor har mindre än 5 liter vatten per dag.
Än fler saknar tillgång till toaletter. Varje svensk använder i snitt 160 liter vatten per dag
Rotary Läkarbank som varit aktiva i Kenya i många år står för kontraktet med lokal entreprenörer http://www.rotarydoctors.se/om-lakarbanken och har koll på att insamlade medel kommer till rätt användning

Hur kommer det sig att ni just intresserat er för detta projektet?
Åhus Rotaryklubb diskuterade förra sommaren olika projekt för att synliggöra Rotary.
Medlemmarna lämnade olika förslag och styrelsen fann att VGV skulle fungera bra.
Tillgång till rent vatten är livsviktig för liv, hälsa och välstånd. Medlemmarna av Rotary Club of Jumeirah som jag var med och startade 2007 känner väl till vikten av vatten, som vi Åhusbor tar för givet. Klubben ligger i Dubai, du kanske känner igen logon som vi fick tillstånd av Schejk Mohammed att använda, avbildar Burj al Arab. Medlemmarna kommer från jordens alla hörn, även lokala Dubaibor som är första generation som inte är beduiner.
Jag fick idéen efter att ha spelat golf på Falkenbergs Golfklubb som tillsammans med Falkenberg Rotaryklubb har genomfört VGV 5 år i rad.
Som projektgeneral kan jag nog prata en hel del om projektet, som vi lagt ner mycket tid och energi i. Med stöd från näringsidkare, handlare och krögare tror vi på succé dvs att ca 1,000 deltagare går tipspromenaden.

brunn3

Var kan man köpa biljetter?
16 maj mellan 12 och 14 vid ICA Kvantum samt på Åhus Torg den 17 maj från 09.30 till 15.00

Vad är ert mål med detta?
Vårt ursprungliga mål var att samla ihop medel till 2 brunnar dvs ca 90,000 men det målet kommer vi att passera.

Samling-vid-pumpen-i-Umala-web2

 

Läs mer om detta fantastiska projekt här ; 
http://ahussweden.se/gora/evenemang/vi-gar-for-vatten-vgv/

Tillsammans kan vi göra skillnad – VGV!

12248294-valentine-hjärta-gjord-av-blå-vatten-splash-isolerade-på-vit-bakgrund

 

Vi ses i Åhus!

Malin  <3

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?