Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Passion in Kristianstad

Av Anders Elmevik, 18 maj 2015

Ett Kristianstadsföretag deltog nyligen i SM i Ung företagsamhet i Stockholm. Det blev inget SM-guld för tjejerna i UF-företaget Passion for plants UF från Söderportsgymnasiet, men de höll fanan högt och om de representerar framtidens Kristianstad så känner jag mig lugn.
Passion for plants UF
 
Den 11-12 maj var det dags för SM i Ung företagsamhet i Stockholm. Årets UF-företag i Kristianstad, Passion for plants UF, hade vid den regionala mässan i Malmö kvalificerat sig för den nationella mässan och tävlingen. Företaget tillverkar och säljer kryddor som är färdigplanterade i en påse med jord. Öppna påsen, vattna och skörda. Enkel och smart affärsidé. Dessutom har de en oemotståndlig charm och professionalitet som gör det svårt att inte förköpa sig!
 
Jag tog fakirflyget från Kristianstad-Österlen Airport för att både hinna delta i en styrelsekonferens om framtidens UF och hinna träffa alla unga företagare på den nationella UF-mässan. Styrelsekonferensen – med närvaro av Prins Daniel, som sitter i UF Sveriges styrelse – var viktig för att diskutera hur UF kan växa ännu mer. Mässan var viktig för att inspireras och glädjas åt alla kreativa ungdomar.  
 
Jag sitter i styrelsen för Ung företagsamhet (UF) i Skåne, och det är helt klart ett av de roligaste förtroendeuppdragen som man kan ha. Inom ramen för UF får gymnasieelever, med stöd av lärare, personal från UF Skåne och rådgivare från näringslivet, under ett läsår driva ett företag. Alla vittnar om en mycket lärorik resa.Och det finns mycket att vinna. En undersökning vid Handelshögskolan i Stockholm för några år sedan visar att ungdomar som har drivit ett UF-företag, har lättare att få jobb, får högre lön, blir oftare chefer, och förstås startar företag i högre utsträckning än ungdomar som inte har testat UF.
 
Det är inte helt enkelt att tävla i företagande. Jag gillar hela idén med UF – som ju faktiskt står för ung företagsamhet, inte ungt företagande – men jag är kluven till själva tävlingsmomentet. För många UF-företagare är det den regionala och nationella tävlingen som är målet; det som driver dem att utveckla sitt företag och jobba stenhårt med sin pitch för en jury. För andra är erfarenheten av att driva ett företag och lärandet längs vägen viktigare. Man får ha respekt för båda sidor, och det är viktigt att det inom UF finns utrymme för olika drivkrafter hos våra ungdomar.
 
Tjejerna i Passion for plants UF ville vinna – och kunde ha vunnit, även om konkurrensen var stenhård – men jag är övertygade om att de längre fram kommer att vara nöjda med att sin insats. Oavsett om de vinner eller inte så bidrar de med hopp om framtiden. Det är inte illa det!
 

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?