Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Blåbär i Berlin

Av Malin Nordström, 23 maj 2015

En sparv viskade i mitt öra att man kan flyga direkt från Kristianstad-Österlen flygplats till Berlin, och som hjärtaKID-ambassadör som annars bara vurmar för Stockholmslinjen så var det dags att vidga vyerna. Jag tog min mamma och hennes skoltyska under armen och Jawolh, iväg!

Från dörrmattan i Åhus till hotellets foajé i Berlin tog det prick 3 timmar. Det var nästan overkligt smidigt, eller som vi säger: Geschwint!

Hotellet ”Dormero” hade jag bokat på nätet, osäker på både läge och standard, men det visade sig vara en 5-stjärnig pärla ett stenkast från den stora shoppinggatan. Rummet var så stort att vi försynt undrade om vi möjligen hade blivit uppgraderade till en minisvit? Det hade vi inte. Så som helt vanliga dubbelrummare kvistade vi ner på stan och snubblade nästan omedelbart över Tysklands enda Uniqlo-butik! Ni som vet vad det är sitter förmodligen redan och bokar både flyg och hotell? Själv kunde jag bocka av ”presenter till barnen” på att-göra-listan en timme efter att vi hade landat. Geschwint igen!

frukost Dormero

 

En wienerschnitzel är större än två cykelsadlar

Promenaden längs den vackra gamla shoppinggatan blev kort, för två kvarter bort slutar den på Wittenbergplaze, och se där; KaDeWe! Berlins svar på NK, fast både större och bättre. Bäst av allt är de översta två våningarna… Där trängs champagnebarer och skaldjursdiskar med delikatesser från alla världens hörn, och överallt kan man slå sig ner och beställa något att smaka på direkt. Någonstans mellan rysk kaviar, ostron och tryfflar hittade vi en mer modest delikatess: De största wienerschnitzlar vi någonsin skådat. Grill& Pfanne hette den lilla hörnan som mättade vårt behov av tysk matlagning för lång tid framöver. Mycket godare blir det inte, men en sån schnitzel orkar man bara en gång om året.

Efter lunchen var första instinkten att ta rulltrappan ner till heminredningsplanet och leta efter en säng att vila middag i. Dessvärre insåg vi samtidigt att det bara var en knapp timme tills vi skulle hoppa upp på cykelsadeln i andra änden av stan. Keine gut planung. (Uppmärksamma läsare noterar nu att jag fullkomligt briljerar med mina nyvunna tyska kunskaper!)

Det fick bli en taxi norrut till Kulturbrauerei, ett gammal bryggeri som förvandlats till ett helt kvarter med små teatrar, scener och events i den mysiga stadsdelen Prenzlauer Berg.

 

Berlin on bike

I Kulturbrauereiet (oemotståndligt utmanande stavning) huserar också Berlin On Bike, som erbjuder guidade turer på cykel genom hela staden. Vi hade bokat ”Alternative Berlin”, mest för att den passade oss bäst tidsmässigt. Behöver jag säga att bokningen gjordes hemifrån, långt innan wienerschnitzlarna? Dessa till trots hojade vi iväg med gruppen rakt söderut, genom Prenzlauer Berg och en massa ljuvliga parker, längs pampiga Karl Marx Allé och in för en kort paus i Raw-Tempel. Raw är ett övergivet järnvägsområde som påminner om Christiania i Köpenhamn, men som i Berlin bjuder på konserter, workshops, klätterväggar, skateboardbanor och en mysig biergarten. Platser som Raw verkar mest finnas i forna Öst-Berlin, där man helt enkelt inte hade råd att riva ner och bygga nytt efter kriget. Det har resulterat i charmigare och mer levande kvarter än de mer välstädade i gamla Väst-Berlin.

Vi cyklade vidare över den berömda bron Oberbaumbrücke, där vi sadlade av och istället promenerade längs en bit av muren. Den här sträckan är en av få som fick stå kvar efter 1989, och den kallas East side gallery eftersom man efter murens fall bjöd in konstnärer att täcka den med målningar. Mest känd är den klassiska målningen med Brezjnev och Honecker som kyssande par. Javohl, javohl, upp på sadeln och vidare genom hippa Kreuzberg och sen tillbaks norrut, förbi checkpoint Charlie, genom mysiga Mitte och tillbaks upp till brauereiet. Tre timmar på hoj var ett ypperligt sätt att lära känna Berlin, och utan vidare knussel pricka av både en del måsten på turistlistan, men också en del väl gömda juveler.

Berlin on bikeMurenklättervägg i Raw

 

Talar de tyska?!

Det första intrycket av Berlin är minst sagt skiftande. Det är ingen vacker stad, fast på vissa ställen är det så vackert att man storknar. Enorma gråa byggnader utan en enda krusidull blandas med mer grönska än man trodde var möjligt att peta in i en stad. Rivningshus med sönderslagna rutor och kulhål i varenda vägg, visar sig dölja helt underbara innergårdar med biergartens eller finrestauranger. Det är en överraskande stad, med så skönt kontinental stämning att man blir paff varje gång någon öppnar munnen och kväker fram något på tyska.

Forna östAv naturliga skäl är mycket uppbyggt under efterkrigstiden, och personligen tycker jag kanske inte att den tiden präglas av sin estetiska charm precis. Tvärtom, i mina ögon är det mesta som byggdes på 50-, 60- och 70-talet hejdlöst fult. När man ser de riktigt gamla husen längs paradgatorna så får man en aning om vilken vacker stad det måste ha varit innan Andra Världskriget. Av en slump läste jag boken ”Timme noll” av Lotta Lundberg just när vi var där, och boken utspelar sig delvis i Berlin veckorna efter krigsslutet. Den läsningen gav faktiskt en extra dimension till resan!

Tillbaks till Kulturbrauereiet där vi lämnade hojarna och tog T-banan hemåt. Den är ingen skönhet, men fungerar alldeles utmärkt och bjuder som så mycket annat i Berlin på en intressant historia. Stora delar av tunnelbanenätet fanns ju innan staden delades, så i många år gick tågen mellan Väst-Berlins norra och södra delar rakt förbi nedstängda ”spökstationer” i Öst-Berlin.

 

Helgens enda bottennapp

Hemma på hotellet ville vi bara somna direkt efter en lång dag med sanslöst många intryck. Många dagar upplever man ju inte mycket mer än sitt jobb och en hemlagad middag på samma tid som vi nu har flugit till Berlin, checkat in på lyxhotell, shoppat, promenerat, lunchat, fått 3 timmars guidad tur på cykel och en historielektion i T-banan.

Men vi kompromissade med tröttheten och valde en restaurang i kvarteret, som vi fick rekommenderad av tjejen i receptionen. Hennes tips lyssnade vi på en gång till senare, och båda gångerna visade sig vara ett misstag. Med facit i hand skulle vi gått förbi den turkiska restaurangen Hasir och istället gått vidare till den legendariska bistron/syltan Paris Bar ett par kvarter bort på Kantstrasse. Nun ja, nästa gång!

Läs mer i nästa inlägg som publiceras idag, lördagen den 23:e maj kl. 12.00

 

Sparrow – www.sparrow.se – Direkt från Everöd till Berlin på under 2 timmar.

Secret Escapes – www.secretescapes.se – Här bokade vi hotellet och fick därmed 40% rabatt!

Hotell Dormero – www.dormero.de – Femstjärnigt hotell ett par stenkast från KaDeWe

KaDeWe – www.kadewe.de – varuhuset med 2 plan delikatesser i världsklass

Guidad tur på cykel – www.berlinonbike.de – Bästa och roligaste sättet att upptäcka stan!

Raw Tempel – www.raw-tempel.de – Underground kultur, konserter och events.

Paris Bar – www.parisbar.net – Restaurangen som vi borde valt, ett par kvarter från hotellet.

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?