Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

…och på den sjunde dagen vilade han…

Av Malin Nordström, 24 maj 2015

Ja, en liten släng av forna tiders förödande storhetsvansinne lever tydligen kvar i Tyskland, för på den sjunde dagen leker de alla Gud och vilar. Alla affärer har stängt, även KaDeWe som alla andra dagar i veckan kallar sig ett av världens största varuhus. På söndagar är det bara storstängt. Med tanke på att vi hade sparat shoppingen till sista dagen, så kom det här lite som en chock för oss. Dessutom var vädret betydligt ruggigare på söndagen, och vi var lite slitna efter lördagens middag med vinpaket extra allt. Fantasin tröt och vi valde därför enklaste vägen och bad receptionisten om tips på vad man kunde göra (vi borde tänkt på att restaurangen hon rekommenderade på fredag kväll var helgens bottennapp). Hon rekommenderade en tur till slottet Charlottenburg.

 

Barock, rokoko och apburar

Om du är det minsta intresserad av barockarkitektur, rokoko och preussiska konstsamlingar så missa för allt i världen inte denna skatt. Mammas och mitt sammanslagna intresse för allt ovan är dessvärre helt obefintligt, så det var bara till att vända i entrén, slänga ett getöga ut genom fönstret mot slottsparken och sedan skynda vidare tillbaks in mot centrum. Hade det varit vackert väder hade vi promenerat hem via Schloss-strasse, en bred allé där uteserveringarna duggar tätt. Men eftersom det idag just bara duggade tätt så tog vi tunnelbanan tillbaks igen. Med tanke på den begränsade längden på vårt besök i slottet så gällde biljetterna fortfarande med god marginal.

Skamset okultiverade drogs vi mot Monkey Bar, det kändes spontant mer som vår nivå. Och det var det! Gömd uppe på tionde våningen i Bikini-byggnaden där det hippa hotellet med samma namn huserar, ligger den här baren med milsvid utsikt över hela Tiergarten och vidare ut över Berlin. Går man nära fönstret och kikar ner, så ser man rakt ner i apburarna på Berlins stora vackra zoo (dit hade jag förresten definitivt gått om det var jag själv som hade barnen med mig på resan, och inte mamma). Vi fick bästa utkiksplatserna på Monkey Bar, varsin öl och en god lunch. Ap-bra!

Monkey bar Monkey bar toa

 

Med drygt tre timmar kvar till avresan, kylig vind och ett lätt duggregn (och, tillåt mig upprepa; VARENDA AFFÄR STÄNGD) fanns det ingen annan råd än att hoppa på en äkta sightseeing-buss. I hörlurarna längs färden ljöd bitvis dålig musik, men också en riktigt intressant guidning på perfekt svenska. Den två timmar långa färden gick som en dans runt hela Berlin, en nästan trafikfri stad på söndagar eftersom allt är… stängt. Rundturen blev en perfekt sammanfattning av hela helgen, och plötsligt kände vi oss rätt hemma i staden som två dagar tidigare bara framstod som ett obegripligt myller på kartan.

 

Ich bin ein Berliner

Så lätt gick det, och nu är det bara att hålla med Kennedy: Ich bin ein Berliner. Och nej, jag menar inte en syltmunk, lika lite som han gjorde det. Vi upplevde otroligt mycket på en enda helg, och ändå har vi bara börjat upptäcka den här spännande staden. Frågan är hur snart vi åker tillbaks, men det blir nog redan i sommar. Det är ju inte så mycket att fundera på, när det nu tar tre timmar från Köpmannagatan till Kurfürstendamm. Wir sehen uns in Berlin!

 

 

Shoppingtips – www.precisalltingärstängtpåsöndagar.trodetellerej

Charlottenburg – www.spsg.de – det fantastiska slottet

Monkey Bar – http://www.25hours-hotels.com – skön bar och restaurang med milsvid utsikt

City Circle Sightseeing – www.sightseeing.de – oväntat trevlig busstur med svensk guidning i lurarna.

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?