Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Att vara ute och cykla

Av Malin Wildt-Persson, 1 juni 2015

I helgen som gick hade vi Cykelfest i byn där jag bor. Under en kväll cyklade 50 par omkring och åt förrätt, huvudrätt och efterrätt hos varandra, 6 par på varje ställe. Ingen vet innan hos vem eller med vem man hamnar, bara vad man själv ska laga. Spännande och ett fantastiskt roligt sätt att lära känna nya människor! Det får mig att fundera på varför man väljer att bo på landet eller i stan. Vi pratar ofta om tillgången på utbud av nöjen, jobb, kultur och närhet till allt som ett argument för att bo i stan. Lika ofta som vi pratar om lugnet, tystnaden, naturen som ett argument för att välja landet. Jag tänker att de sakerna är bara praktiska saker som gör att vi väljer det ena eller andra. Är det inte snarare så att vi söker människorna och sammanhangen som gör oss trygga, glada, nöjda, lugna? För mig är det en Cykelfest i maj, för dig kanske en handbollsmatch i Kristianstad Arena?

Näsums cykelfest

Det jag är säker på är att jag som bor på landet och du som bor i stan vill ha vad den andra har ibland. Jag vill kunna gå på konsert, titta på bio, shoppa, flyga ut i världen, du vill vandra i lugnet, njuta av naturen och äta lokalt producerad mat. I vår del av Skåne är detta enkelt och möjligt och det gör vår del av Skåne attraktivt. På mindre än två timmar kan jag ta mig till Stockholm eller ut i världen, på mindre än 30 minuter kan jag shoppa eller gå på bio. På lika kort tid kan dansken eller Helsingsborgsbon njuta av en paddeltur i Ivösjön eller en vandring runt Hovdala slott. Vilka möjligheter det ger!

Just nu arbetar både Skåne Nordost och Skåne Sydost med ett stort utvecklingsprojekt kring vårt område som destination och besöksmål. Tillsammans med näringen (äta, bo, uppleva) arbetar man fram nya idéer hur vi ska få fler att hitta denna pärla av utbud och upplevelser. Vår del av Skåne har en stor potential att bli ännu större inom världens fjärde snabbast växande industri, turismen, vilket ger inkomster och arbetstillfällen, inte minst för vår unga befolkning. Vi har stora naturupplevelser för att dra folk, men naturen är gratis (tack och lov) så det gäller att paketera det tillsammans med boende, mat och andra upplevelser.

Just idag har jag nyttjat möjligheten att snabbt förflytta mig och sitter i Stockholm, redo för ett möte med Vattendelegationerna. Kan tyckas långt från mitt arbete som utvecklingsledare, men rent vatten och tillgång till vatten hänger ju också ihop med attraktivitet. Dock kan jag konstatera att det ute på Arlanda, trots dagens datum 1 juni, kommer uppifrån i lite väl häftig mängd…

Slutligen – ”det är när man ses som det händer”, fysiskt eller digitalt är det när människor ses som saker utvecklas. Det digitala mötet kräver snabb uppkoppling, men det är en utmaning jag skriver om nästa gång. Idag fungerade den i alla fall tillräckligt för att skicka denna betraktelse från en annan del av Sverige.

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?