Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Snabbaste Gröna Middagen och Köttguiden

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 3 juni 2015

Så har den kommit, köttguiden från WWF – Välkommet tycker jag. Det är ju en djungel om vad som  är bra att äta och vad som är dåligt och det ändrar sig hela tiden.

Ko.jpg

Ladda ner appen och läs om vilket kött som får grönt ljus och vilket som får rött respektive gult. Det handlar alltså inte om att sluta äta kött, det handlar om att äta rätt och att äta mindre och att vi för miljöns skull måste dra ner på det dåliga köttet – Pröva med att tänka grönsak först och lägg sedan till det kött du vill ha istället för att börja med att stirra på den stora  biffen och fundera på vad som passar till den.

Jag försöker bidra genom att odla egna grejer i mitt lusthus som jag gjort om till växthus. Provar i år med att odla i jordssäckar. Vi får se hur det går… Mest vill jag bara sitta där inne med dörrarna öppna och ett glas rose, titta på sjön och lyssna på Opera på högsta volym..

växthus

Supersnabb Måndag middag med bara lite lite kött  kan vara Gnocchi med bacon, chili, basilika, brynt smör och parmesan… Gnocchi är en favorit, räknas till pastarätter fast den är gjord på kokt potatis. Godast är den alldeles färsk och nykokt med bara lite smält smör och kryddor eller som här stekt i olivolja. Bra när man längtar till Italien (Världens bästa matland – Ni vet väl förresten att man kan flyga till Sicilien från Kristianstad)

 För 2 – 3 personer behöver  du

Börja med att koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gnocchin och låt de koka i max 2 minuter. (De börjar flyta upp till ytan när de är klara) Spola i kallt vatten och ställ åt sidan.

Stek baconet knaprigt i småbitar ( Jag klipper ner det i pannan) ställ det åt sidan. Riv Parmesanen och riv eller skär basilikan i ätvänliga bitar. Bryn smöret i liten kastrull till det är nötbrunt och har stillnat i kastrullen. Inte för hög värme och passa noga – Inte gott när det är bränt. Håll varmt.

Brynt s

Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i gnocchin och stek den på medelvärme en stund så den får en liten fin ljusbrun yta.  Lägg i bacon och basilika och strössla över lite chiliflakes (Yes, jag har chiliflakes i allt)

Panna

Lägg upp på tallrik, skeda över brynt smör, strö över parmesanen avsluta med en yttepytt skvätt  olivolja över det hela. Ev en liten nypa flingsalt.

Vill du ha tips och inspiration om hur man äter mer grönt kan du köpa Josefine Jägers kokbok “Hello Green”  (Finns på Maxi)

Josefine Jäger

 

Njut

S

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?