Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Bästa tårtan, kanske lite Sweden Rock och Jordgubbar

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 4 juni 2015

Jag gillar inte ens desserter men en sommarlunch utan denna skulle inte kännas bra – Amerikatårta..

Det finns säkert 50 stycken olika recept och namn på den här tårtan (Britta tårta, Glömmingetårta, Herrgårdstårta, Pinocchio tårta) Den här kallas av någon outgrundlig anledning Amerikatårta. Den enda gången jag har hört namnet är av en tjock snäll tantsläkting i Lima som stod och kokade varm choklad till Vasaloppsåkarna som passerade hennes dryckesstation. Jag och mina systrar fick Amerikatårta hemma i hennes kök när vi hjälpt henne en  kall söndag i mars någon gång på 70-talet. Det hade orangebrunblommiga gardiner och kökslampa i spets och vi tyckte det var det mysigaste vi någonsin sett.

Att den här är godare än alla de andra beror på värmen och tiden i ugnen. (Att låta saker och ting ta tid blir nästan alltid bra)

Enkelt förklarat talar vi om maräng, sockerkaka, grädde och bär. Låter ju inte vidare komplicerat eller hur?  Men gör du det här receptet så tas det hela till en annan dimension.

Superlätt att göra, ser t.om lite tråkig och konstig (kanske även  misslyckad) ut när du tar den ur ugnen.

Kanske inte passar bäst att ta med om du ska på vår regions största event den här helgen – Sweden Rock i Sölvesborg – Men kanske finns det en lugn hörna på campingen, vad vet jag. (Jag hade kunnat tänka mig att se TOTO, jag vet, jättetöntigt)

Botten

Maräng

Fyllning

Sätt ugnen på 110 C

Rör ihop smör och socker med elvisp på låg fart. Tillsätt äggulorna, 1 i taget, därefter mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Avlsuta med grädden. Bred ut smeten i en långpanna som du har lagt ett bakplåtspapper i botten på.

Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa lite till (Du ska kunna vända bunken upp och ner) Smeta ut marängen över botten. Se till att det täcker överallt.

Sätt in i ugnen och baka i ca 2 timmar. Tycker du att det är segt och för länge kan du höja lite men det är den låga temperaturen som gör det..

Marängen kommer spricka lite och smeten kanske tittar ut lite i kanterna. Känn med fingret, den ska inte vara rinnig när du tar ut den.

Amerikatarta

När du tycker den verkar färdig så tar du ut den och välter den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Lämna kvar pappret som var i botten på långpannan en stund medan kakan svalnar lite. Dra sedan försiktigt av pappret. (Den kommer, och ska, kännas lite kladdig – Kanske fastnar lite tårta på pappret. No worries, peta bara tillbaka. Låt  kallna helt (Hit kan du förbereda dagen innan om du vill)

När du ska servera din tårta delar du den i 2 delar. Swoppa den ena delen till fatet du vill ha den på så att kakan hamnar neråt. Bred lättvispad grädde emellan och lägg nästa halva ovanpå, också den med  kakan nedåt. Täck med mer lättvispad grädde och skivade färska jordgubbar.

Amerik t plate

 

S

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?