Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Surdegs Bakdag i Blåherremölla!

Av Ann-Sofie Adermark, 5 juni 2015

Hej!

Jag har haft turen att få vara med på en kurs i surdegs bakning. Det var Bagar-Berta, Katarina som höll i den i vårt vackra Blåherremölla. Har ni inte varit i Blåherremölla så är ett besök dit ett måste!

Genomgång uppstart och frukost

Genomgång uppstart och frukost

Vi samlades både herrar o damer kl 9 lördagen i Maj. Frukost och kaffe hade Katarina fixat, mycket uppskattat. Katarina började med att berätta en massa och vi presenterade oss, Ingmar som äger stället berättade mycket intressanta saker. Jag började bli nervös för tiden och tänkte, ska vi inte börja snart…? Men vi startade efter en stund, en del var helt nya inom bakningens konster och några hade bakat under många år och någon var dessutom utbildad bagare! Kul att de fanns både nybörjare och även utbildade bagare! Två stycken frågade mig om jag ville vara med dem o baka 🙂  självklart ville jag de, blev glad att de frågade.

Jag älskar att baka!

Jag älskar att baka!

Förkläden på och så satte vi igång. Man får välja mellan lite olika recept. Alla ingredienser finns på plats, våg o annat som behövs. De gäller att kolla så vågen är rätt inställd, på gram! Att baka med surdeg är inte så svårt. Lättare och roligare än man tror! Väl värt att försöka. Vi mätte upp och började knåda. De är bra om man tar i ordentligt, vi tog recept med 2 liter mjöl o de e rätt tungt att knåda. Vi provade 3 sorters bröd. Ett fint, ljust med sesamfrön, ett rågbröd med äpple i och ett med pumpafrön. Rostar man pumpafrön i ugn, vilket vi inte gjorde så blir de lite mer smak i dem.

Några av oss fick baka pizza och någon vetebullar. Pizzan hade vi sedan till lunch när vi väntade på att degen skulle jäsa. Lunchen var jättegod! Håkan har varit och eldat i stenugnen under 16 år och vet hur man gör, det är en konst att få den riktigt varm. Han använde bok idag och förr om åren har vi använt ris. Idag var de extra utmaning då vi först skulle baka bullar till kaffet, sedan pizzan till lunchen och därefter våra bröd men detta klarade han galant!

Håkan vår eldare

Håkan vår eldare

Jag har varit och hjälpt till att servera busslaster med kaffegäster i Blåherremölla innan de blev såhär fint, långt innan Katarina var här och bakade. När vi har besök brukar vi gå ner till kvarnen och gå rundan någon gång eller flera gånger varje år. Ett populärt utflyktsmål när vi har gäster, man väljer ju om man vill gå kortare eller längre sträcka. 🙂  Jag tror att många har något minne eller anknytning till Blåherremölla.

Ingmar ägaren av Blåherremölla

Ingmar ägaren av Blåherremölla

Ingmar ger oss en guidad tur och har mycket att berätta för oss. Tänk vilken fantastisk utveckling när de kom på hur man kunde hissa upp de stora sädsäckarna på 100-120 kg stycket genom en lucka! Vi kan nog inte ens tänka oss att släpa upp en sån säck till andra våningen, trappan sen, den e inte som dagens… de bar upp många säckar på en dag, uppfinningen sparade säkert deras ryggar! Vi fick se kvarnen igång, han berättar mycket insatt hur de gick till och är full av information om både dåtid och nutid. Verkligen intressant! Ingmar och Therese har själva lagt halmtaket på den ena sidan, vilket hantverk! Jag är verkligen imponerad! Länk till deras sida finns nedan.

Vattnet driver detta stora hjul och kvarnstenar i möllan, mycket intressant!

Vattnet driver detta stora hjul och kvarnstenar i möllan, mycket intressant!

Nu är det tid för våra bröd, ett par gånger har vi under tiden varit och ”vänt” våra degar. Vi har inte tre dagar på oss, som det tar med surdeg, så när vi kom hade Katarina med sig Surdegar som hon satt innan och vi fick lägga i en liten klick gäst för att skynda på jäsningen, hade vi bakat hemma hade vi låtit brödet jäsa flera timmar till. Vårt ena bröd gjorde vi utan jäst, vi tog de sist, vände bara upp, delade o la på en plåt. Resultatet blev kanon! 🙂

Katarina som höll kursen, Håkan vår eldare bakom, andra deltagare, Ingmar och Therese halmtaksläggare på Knadriks

Katarina som höll kursen, Håkan vår eldare bakom, andra deltagare, Ingmar och Therese halmtaksläggare på Knadriks

Några av oss nya och gamla bagare

Några av oss nya och gamla bagare

En timme tar de att baka bröden i stenugnen. Under tiden drack vi kaffe och åt nybakade bullar, kan de bli bättre? Solen sken, man fick färg i ansiktet. Vi hade tur med vädret. Plötsligt hade dagen rusat förbi, vi satt och pratade lite och tog ut de väldoftande bröden. Har ni sett så vackra bröd?

Underbar doft av våra nybakade bröd

Underbar doft av våra nybakade bröd

Jag kommer inte riktigt ihåg hur många bröd vi bakade men jag gissar på en sjuttio, ugnen är stor, jättestor! Idag har vi ätit stenugnsbakat bröd till frukost, jättegott! Fick godkänt av mormor oxå som tyckte de var spännande och roligt. Hon hade många frågor jag fick besvara. 🙂 Det är så lätt, vill man ha nybakat bröd till frukost sätter man en surdeg, bakar degen dagen efter och på lördagsmorgonen har de jäst klart, in i ugnen, nybakat! Jag vill tillägga att vi använde ekologiska produkter varav de ena var rågmjöl som vuxit och malts just i Blåherremölla, deras egna mjölsort! Detta mjöl går att köpa under deras bakdagar, så bröd bakas och säljs, vill man ha bröd bör man komma i tid de brukar alltid säljas slut fort, så poppis är det!

 

Ha de gott tills vi hörs igen!

Ann-Sofie

BagarBerta kommer ordna fler kurser i surdegsbröd. Kolla in hennes sida och håll utkik ni som vill passa på att baka surdegsbröd! Är man medlem i Blåherremöllas vänner får man oxå erbjudande om att få baka!

http://bagarberta.se

Blåherremölla, vill ni gå med i föreningen Blåherremöllas vänner hör av er till Blåherremölla. Här finns info om deras egna bakdagar då möllan körs.

http://www.blaherremolla.se

Knadriks kulturbygg

http://www.knadrikskulturbygg.se

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?