Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

It’s alive!

Av Mikael Kipowski, 11 juni 2015

I dagarna invigdes en av Malmös största enskilda investering genom tiderna Malmö live. Totalt 1,3 miljarder har bygget kostat. Det är en investering som definitivt har skapat många goda och hetsiga samtal runt matsalsborden i många hem och arbetsplatser. Jag hade inte möjlighet att delta på invigningen, men hade istället förmånen att gå på en guidad tur i huset knappa veckan innan. Och vilken wow-upplevelse det var. Man ska först och främst komma ihåg att de 1,3 miljarderna kronor i Malmö Live ”bara” avser konserthuset och de gemensamma ytorna i området. Därtill ska läggas ett av Nordens största hotell, en magnifik kongresshall, ett bostadsområde, en gigantisk svart kub för ovanliga evenemang och ett otal serveringar och restauranger. Så investeringen i de tre husen är långt mer än de 1,3 miljarder som Malmö stad har investerat. På guidningen fick vi veta att syftet med projektet Malmö Live är att bli konkurrenskraftiga gentemot andra större städer. Hela projektet kommer göra staden mer attraktiv och locka den kraftigt ökande besöksnäringen till regionen.

Det gick ett litet sus genom vårt gäng när vi äntrade kongresshallen. Den var gigantisk. Totalt tar den 1500 personer. En kongressbesökare spenderar dubbelt upp mot en vanlig turist och förväntas göra av med cirka 3200 kronor per dygn. Det stora ”halleluja-ögonblicket” blev när vi kom in i konserthuset. En s.k. ”state-of-the-art” lokal med modell Wiens operahus. Ursäkta språket, men fy f-n vad häftigt. Det är givet att jag tar med familjen på en konsert så snart vi bara kan.

cwctest

Det finns så mycket att berätta om det här huset. Arkitekterna har fått fria händer för att fokusera på varje viktigt detalj. Några exempel på detta är väggmaterialen som ser ut som laserat trä, men som är gjutna betongelement. Betongelement som fått målats på plats för att få en känsla av att de inte producerats fram industriellt i fabriken, eller innertaket som lagts i en särskild ordning med utstansade hål som bildar ett konstnärligt mönster och samtidigt löser akustiken. Det är ett UNIKT hus på många sätt. Ett hus som det privata och offentliga delar på. Det är Möllevången möter New York – ”Malmhattan”, färgvalen som symboliserar Malmö, konsten som är precis sådär konstig, att precis allt är fyrkantigt med vilja och att man till råga på allt nästan har lyckats att göra ett helt hållbart passivhus.

detaljer i taken

Så tillbaka till samtalen vid matsalsbordet. Är det värt det? Jag tycker nog det. I alla fall i ljuset av andra arenor som kostar nästan lika mycket men som ofta används sparsamt och då för bara en målgrupp t.ex. fotboll. En sådan här arena används över könsgränserna alla dagar i veckan och i princip dygnet runt. Plus att den drar in stora intäkter tillbaka till staden genom dess besökare i hotell, kongress och konsert. Men ni får själva åka dit och bilda er egen uppfattning.

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?