Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Från storstan till första tee på 1,5 timme – Fore!

Av Malin Nordström, 5 juli 2015

Visste du att man kan åka direkt från Stockholm till Sveriges bästa golfbana, och slå ut 1,5 timme efter att planet lyft? Nu är jag kanske inte en opartisk bedömare av vilka banor som är bäst i landet, men Kristianstad golfbana i Åhus måste rimligtvis ligga rysligt bra till.

 

Nya ägare…

De två 18-håls banorna har alltid varit underbara, men just nu är de bättre än någonsin förut. Golfanläggningens nya ägare satsar både hårt och så fullkomligt rätt, att man kan upptäcka nya förbättringar varenda dag. Banans skötsel och de flitiga banarbetarna, de overkligt snabba greenerna, receptionen, butiken, restaurangen, den ljuvliga innergården eller den soliga uteserveringen med utsikt över hål 16’s tee – ALLT är bättre än någonsin! Och nu när till och med vädret samarbetar, så kan man inte bli annat än väldigt lycklig och skynda sig det fortaste man kan (55 minuter) från Stockholm hit ner.

I morse gick jag ut med några vänner på Östra banan kl. 06.15. Det daggvåta gräset glänste i solen den första halvtimmen, och de första puttarna var kanske något trögare än vanligt. Eller skyller jag bara på det… Men eftersom hela Åhus, inklusive golfbanan, vilar på en sandgrund så torkar banorna upp på nolltid även efter flera dagars regn. Dagar som denna försvinner lite morgondagg på en kvart!

FullSizeRender-2

…och gamla ovanor

Första hålet värmer jag bara upp på, och börjar därmed alltid med en retfull plump i protokollet. Fina 2:an är öppen sånär som på en enda tall som jag fått för mig att det är obligatoriskt att träffa. Är det verkligen det? På 3:ans korthål finns möjlighet att återfå självförtroendet förutsatt att man slår rakt, sen är det bara till att briljera på 4:ans dogleg. Hål 5 ser enkel ut men såna villfarelser låter jag mig inte längre luras av, vis av erfarenhet. Korta 6:an är lurigt med upphöjd green och illvilliga bunkrar. Jag är övertygad om att de vill mig ont… På 7:an är det nästan omöjligt att slå ut med lokala spelare utan att någon tvångsmässigt måste nämna att en viss Ludde gjorde HIO på det här par 4-hålet. Svåra 8:an ska göras om – eller ändras tillbaka som de med gott minne gärna påminner om – så den mariga gärdsgården brottas man nu med för sista året! Efter vindlande sköna 9:an får man vila i kiosken, som givetvis även den är uppfräschad och erbjuder goda alternativ till och med för en glutenallergiker som jag!

Jag ska inte trötta ut er med en genomgång av de sista 9 hålen också, och i ärlighetens namn så fick jag just idag anledning att själv förtränga flera av dem… Men oavsett om min boll (som så många gånger förut) fick bada på hål 14, så kan jag inte låta bli att njuta lite ändå. Är det banans vackraste hål i morgonsolen?

14Nåväl, efter rundan valde två av mina tre medspelare Bosse, Jens och Micke att gå direkt till ranchen för att prova nya klubbor… Haha, Östra banan ÄR utmanande, men jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att börja dagen på. När sommaren är över lämnar jag kvar klubborna i skåpet på golfbanan, så att jag snabbt och lätt kan flyga hit för att förgylla helgerna även i höst. Jag åker ju hit lika snabbt som jag tar mig ut till banorna runt Stockholm, och ingen av dem kan mäta sig med Åhus…

Det enda frågan är huruvida man får checka in färdigklädd med golfskor, eller om dobbarna klassas som vapen?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?