Första semesterdagen idag, haft vänner på besök, rensat ogräs och klippt buskar, druckit flera glas saft, flädersaft. Inget smakar sommar och minner mig om barndomen som flädersaft.
Just nu blommar det för fullt i vår del av landet så ge dig ut med sax & hink. Jag kör efter ett gammalt enkelt recept som jag tänkte dela med mig av.
Du behöver:
- Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
- Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
- Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.(man kan ta mindre mängd socker också om man inte vill ha så söt saft)
- Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
- Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor/burkar.
- Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.) Ger drygt 1,5 liter koncentrerad saft.
Hörde häromdagen att årets drink är vitt vin med lite flädersaft, inte testat den varianten än men kommer garanterat att göra det, låter hur gott som helst. Även flädersorbet låter lockande! Får nog ge mig ut och plocka fler fläderblommor efter hand de blommar!!
Vi ses!/Petra