Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Absolut rea!

Av Malin Nordström, 7 juli 2015

Redan på 60-talet började Ateljé Lyktan och Studio Glashyttan anordna en rea precis i början av industrisemestern, när lilla Åhus fylldes med sommargäster. På 80-talet slog de sig ihop med Blå Station, som ligger mitt emellan de andra två företagen. Ganska snart utvecklades den gemensamma rean till en tradition som drar folk från när och fjärran. Så småningom har fler företag anslutit och idag finns också Skandiform, Kardelen och Designers Eye på plats i Åhus under readagarna 8-10 juli. För den som hellre piffar upp sig själv än sitt hem, så startar klädaffären PP&Co i hamnen sin stora sommarrea samtidigt. Hur många skäl att besöka Åhus behöver man?!

 

bla2Blå Station

När de slår upp porten till Blå Station den första av de tre readagarna, ringlar sig kön lång av kunder som vet exakt vad de vill ha. Från början var rean tänkt som en liten bonus till Åhus-borna (som ju gärna kan vara stolta över alla spännande designföretag som finns här i trakten), men nu har de också stamkunder som kör 50 mil för att komma hit, år efter år. Mimi Lindau på Blå Station berättar om folk som sitter i picknickstolar och äter frukost utanför dörren redan vid 5-snåret, för att säkert komma först i kön.

Om man söker en speciell modell så gäller det att vara tidigt ute, och det är många målmedvetna kunder som trängs de första timmarna. Priserna ligger 40-70% under ordinarie pris och på Blå Station finns både utställningsmöbler, unika prover och prototyper, provexemplar, utgående modeller och färger med mera. Det slog mig nu att jag i skrivande stund sitter vid ett älskat Simsalabim-bord som jag tokfyndade till sommarstugan för minst 10 år sedan!

 

bumlingAteljé Lyktan

Ett stenkast (nåja, två då) därifrån ligger Ateljé Lyktan där det hela alltså började, en gång för ungefär lika länge sen som den berömda Bumling-lampan såg dagens ljus. Formen var från början en takkopp, men Hans Bergström vände på den och såg istället basen till en liten ljusstake för värmeljus. Hur den gick från ljusstake till taklampa 1968 är en lång historia – eller snarare en skröna ­­– som inkluderar både ett Ålagille, sviterna av densamma, och designern Anders Pehrson. Oavsett hur det gick till så blev resultatet en omåttligt populär lampa som tillverkats i en ny färg varje år och som pryder de flesta hem med koll på sin designhistoria. Utöver årets färg som är ”ingen färg” (transparent!) finns en oemotståndlig liten nyhet i form av en ficklampa med den karaktäristiska Bumling-formen som kronan på verket. Årets givna gå-bort present? Missar man den stora design-rean så har Ateljé Lyktan också en liten outlet i Åhus, snett över gatan från Studio Glashyttan.

 

FullSizeRender-4Studio Glashyttan

Glashyttan är en het punkt mitt i Åhus, eftersom glasblåsarna jobbar inför öppen ridå och lockar många nyfikna. Man kan inte se sig mätt på resultatet av arbetet, men även själva arbetet är fascinerande att se. På den årliga rean sätter de ner en rasande massa vackert glas till 50% och det är nästan omöjligt att gå ut tomhänt… Glashyttan grundades 1977 och ligger bakom en hel drös med kända former som fortfarande tillverkas. Det är inte många hem i trakten som står utan en skål, ett äpple eller en trädgårdsskulptur härifrån. Och har du inte redan det klassiska lilla glashjärtat fyllt med flingsalt stående vid spisen, så är det hög tid att skaffa ett nu.

 

Absolut och mycket mer

På senare år har rean fått fler vänner i form av andra designföretag i trakten. Precis bakom Blå Station hittar man Skandiform som även de säljer ut visningsmöbler, provexemplar och utgående modeller till en bråkdel av ordinarie pris. På Blå Station kan man fynda kuddar, dynor och textilier från Designers Eye, och hos Ateljé Lyktan hittar man också Kardelen. Nere i hamnen passar PP&Co på att starta sin stora sommarrea. PP&Co är en klädaffär som är så bra att man förundras över hur den hamnade i den här lilla byn? Det är en lång historia med början 1921, så den får vi spara till en annan gång. Men missa för jösse namn inte rean!

Den allra mest kända designen från Åhus reas aldrig ut, men om man ändå är på besök i byn kan man gå på guidad tur i den; Absolut Vodka fabriken (a.k.a. Spritkyrkan) ligger mitt i Åhus…

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?