Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Bara vara, Aubergine, Haväng..

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 9 juli 2015

Helt plötsligt så var den bara där, sommaren som aldrig ville komma och som kändes så djävla långt bort under världens kallaste maj och juni.

Att laga krånglig mat orkar jag inte, för att det ska vara bra ska det helst vara lätt att fixa, gå att grilla eller koka (Stekt känns inte så sommarfrächt om det inte är nyfångad aborre)  allt inhandlat så lokalt som möjligt och mest bestå av grönt eller fisk.

Striped bass

Annat som är bra på sommardagar är att bada, ha blött hår, bruna armar, vila och lata dagar – Vi behöver alla ha tid att bara vara och hinna reflektera. Ljusa nätter är också bra och att umgås med barn och vänner är bäst.

Vila

Jag har varit i New York, i East Hampton, i Amagansett, hemma vid sjön, inne i stan, på Haväng och i Simrishamn. Ätit hummer vid bayen i Napeaque i solnedgången, vilat på en terrass vid havet, ätit lobster fritters med chili mayo i ett shack, blivit bjuden på gambas i vitlök hos vänner, fått vara med den dagen då högsta domstolen i USA bestämde att gay marriage nu är lagligt i hela USA. (Vi firade kärleken med att den dagen gå på våra vänner Anders och Davids bröllop i East Hamptons gulligaste kyrka)  Vi har suttit vid världens längsta och bästa matbord på en veranda i East Hampton. Lyssnat på Atlanten som ständigt brusar i bakgrunden.

Gambas

(Ska ni till New York och är typen som gillar det opretentiösa, föredrar smårätter framför huvudrätter och gillar det lite ”Indishy”. Då kommer ni gilla denna favorit på East 1oth mellan 1:a och 2:a.  Ta in hela menyn…..)

Jag har ätit nyskördade röd- och gulbetor från Balsam Farms med chevre creme. Gjort chimichurri till allt, ätit ”salted caramel pretzel” glass på lower east side och igen insett att världen är liten, hemma är på flera platser och vänner har jag överallt.

Glass

I Hamptons lagar man bäst mat själv. Här är det det roligaste som finns att handla, låta sig bli hembjuden eller bjuda hem, och laga tillsammans.

Laga mat

Vill du ha en dag vid havet här hemma så är Haväng kanske den bästa av utflykter. Följ skyltarna men straxt innan du ser parkeringen framför dig så svänger du vänster ut över fälten. Kör ett par 100 meter och sväng in på heden. (Kör inte in, bara parkera) Promenera rakt fram, ta av dig skorna och halka ner mellan växtligheten till den mest öde delen av stranden. I lördags var det magiskt och havet var minst 23 grader. Det kan faktiskt ha varit sommarens bästa bad – Det gäller att samla på guldkornen, vad det än är.

IMG_1771 (1)

Till middag kanske du gör denna superenkla aubergine med yoghurt och granatäpple – Ät till vad som helst, som tillbehör eller bara med en bit bröd.

Aubergine med yoghurt och granatäpple

För 4 personer behöver du

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginen på längden och skär sedan varjag halva diagonalt med en liten kniv utan att skalet går sönder. Först åt ena hållet och sen åt andra så att det blir som ett rutmönster.

Pensla på olivolja med en brödpensel (eller häll lite försiktigt)  och fortsätt tills det känns som att auberginen är mättad med oljan. 1/2 dl räcker till mindre aubergines, har du större går det åt mer.

Sätt in dem ugnen i ca 40 minuter. De ska vara lite bruna och kännas helt mjuka när de är klara. Ta ut och låt kallna helt. Blanda yoghurt med vitlök och lite salt och bred på den de kalla auberginerna.

Granat

Dela ett granatäpple i hälften. Ställ en sil på en skärbräda eller i diskhon. lägg snittytan på den ena halvan i din hand. Med andra handen bankar du på skalet med t.ex en träsked. Först lite snällt och sen lite hårdare. Kärnorna kommer snällt att ramla ut i din hand, genom dina fingar och ner i silen (Bästa sättet att få ur kärnorna ur ett granatäpple!) Fortsätt med andra halvan när den första är tom. Ta bort eventuellt vitt och strössla sen över auberginehalvorna. Strö over lite mynta, ringla över lite lite olivolja och några saltkorn.

Enjoy

Färdig Aubergine

 

S

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?