Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Himmel eller Helvete i Kivik och Taco lunch

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 17 juli 2015

Det beror förstås på vem man frågar. Vilken tid på dagen man frågar och när man äntrar Kiviks marknad. Den här gången för 4 vuxna, 2 tonåringar och 1 10 åring kändes det bra med tidig förmiddag.

Kiviks marknad, kanske både Sveriges äldsta och största marknad. Grundad under Hansatiden och nu med runt 150.000 besökare per år.  Tidigare kanske mest känd för diverse varieteföreställnigar, raggare, slagsmål, spådamer och striptält. Raggare vet jag inte ens om de finns längre, 1 ensam spådam i ett minitält fanns det, striptältet är borta sen länge. Det sägs att det är ersatt med ett stånd med sexleksaker, granne med hängmattor, sura remmar och dammsugarmunstycken….

Chokladhjul, robotar som ska fånga nallar, Frozen hus som sprutar såpbubblor, fusk tatueringar, disktrasor, strumpor, soppåsar, mobilfodral och en uppsjö av rides, booster, spider.. langos, munkar, sillmackor, remmar i 1000 olika smaker, discomusik, olika vid varje attraktion/ride, högt som fan, dammigt som fan… Himmel? Knappast, och precis då, när klockan är typ 12 på dagen och musiken är ännu högre än klockan 11, langoslukten är övermäktig och ordet helvete och ”varförgickvihitvivetjuhurdetär” dyker upp i huvudet, precis då kräks 1 barn. (Varför måste du åka spiderman, booster, tekoppar, upside down och Hell ride direkt efter varandra?)

Alla andra har tappat bort varandra och försöker via mobiler, som inte har någon täckning, bestämma en mötesplats. ”Ser du den silvriga gubben” ”vi gick till  höger vid körsbären” ”vilka djävla körsbär, jag ser bara vissna krukväxter” ”okej då, vi ses vid det gula langostältet” ja men jag står för fan vid det gula (fula) langostältet” ”Nej, det andra gula, ljusgula”

Men då, mitt i helvetet så ser vi William Arnes Motorcirkus. som vänder allt till himmel. Där är Freddie Hansen –

Hela WABrunbränd och senig,  med i sitt blonda fönade hår, väst utan något under och svarta ridstövlar, med sin dotter, Lee Trevor  och sina andra polare, står han där.  I 80 år har de hållt på i sin trävelodrom som som vanligt låter som om den ska gå sönder.

Idag kan man bara se dem de tre dagar per år på just på Kiviks marknad. (Så nu vill det till att ni bokar ett flyg till Kristianstad nästa Juli ti-to i vecka 3 2016)

Det är då jag inser att den faktiskt är unik, Kiviks Marknad, och att det med största sannolikhet inte finns en enda marknad med vackrare läge

Marknadsfält

För att inte tappa känslan av William Arne så åker vi  fort som bara den därifrån för att prova El Jonas på Djupadal

Nytt för iår är att Jonas, som äger Det här stället på Österlen, startat  ElJonas på golfbanan. Jag kan inte hjälpa det men det låter liksom lite tveksamt med ”Soul Food” på en golfklubb. Liksom att det inte känns helt sjävklart att det är kul att äta på en golfklubb.

Jonas

Jag har inte mycket att säga om innemiljön, den är liksom ingenting, men det är ljust och det känns rent med blomma och ljus på toaletten. Stora fönster som vetter ut mot golfbanan (heter säkert något annat på golfpråk) ser fint ut.

Vi frågar om vi får sitta ute och får ett ja till svar. (Det är en fin dag så kanske lite märkligt att inget är föreberett på terrassen?) Vi beställer alla olika sorters tacos och burgare. Nachos och guacamole och 1 flaska rose att börja med.

El Toro

Tacon är super, går att få i olika storlekar, medium och grande. Medium är 3 små tacos och Grande är 4.  Snyggt, fräscht, kul  och gott med hemgjorda tortillas – El Carnitas, El Toro och en veg och en fisk. Alla med god Mangosalsa och picklad rödlök och goda bönor i den vegetariska

Det var på tiden att det kommer något bra Mexikanskt som visar att taco är annat än köttfärs.

Fisktaco

(Min enda synpunkt är att jag gillar guacamole av det mera chunkiga slaget. Ni som varit på Rosa Mexicano i NY eller LA vet vad jag talar om.) Guacamole görs bäst med en gaffel, inte i en mixer. Med olivolja, lite salt, lime och koriander.

Det kändes faktiskt lite som att sitta på en lodge i Afrika när man tittade ut över golfvidderna – Vackert- Man får bara låtsas att golfarna (som just den här dagen var manliga i 60-70 års åldern) är giraffer.

Golfare

Sophie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?