Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Tillbaka i min trädgård och krusbärskräm

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 1 augusti 2015

Krusbär – Hur gott låter det?  Hur smakar själva ordet? För mig gammeldags,barndom och trygghet, enkelhet och lyx på en och samma gång. Jag har några krusbärsbuskar i min trädgård (som är alldeles för stor) och jag odlar en massa saker som jag ibland inte vet vad jag ska göra med….

Krusbr på grenKräm är liksom förknippat mer med något i en tetra pak på ICA och dagisbarn än som dessert men på det här sättet blir det något helt annat.

Gör så här:

Färdig snygg

Skölj om det behövs och plocka bort den lilla bruna ”ploppen”

Koka upp vattnet med socker, kardemumma och vanilj. Lägg i hälften av bären och låt koka tills de går sönder.Tillsätt resten av bären och låt koka tills de mjuknar något men fortfarande påminner om ett krusbär.

Tillsätt det utrörda potatismjölet och låt koka upp medan du rör. Vill du ha den lite tjockare så gör du om samma sak men med 1/2 msk till.

Låt svalna. Lägg plastfilm över så slipper du skinn på toppen. Jag serverar den denna gång krämen ljummen med 1 stor sked mjuk god vaniljglass och massa rostad cocos på toppen.

Så där ”krusbärstryggt” känns det också på Sudret på södra Gotland och på pensionat Holmhällar

Frukost varje dag från 8 och middag prick 17.00 och man kommer inte försent. Holmhällar är inte ett fancy pensionat i traditionell mening. Det ser ut som det gjorde på 50-talet och rutinerna är desamma. Men det finns något tryggt, varmt och hemmigt. Matsalen där man får ett kuvert att skriva namn på och lägga i sin servett första kvällen, uppmaningen att inte ta mer mat än man förmår äta, matsal för familjer med barn med vaxdukar på borden. – Jag älskar det förbehållningslöst.

Skylt

Jag älskar också stugorna som hukande gömmer sig i tallskogen, havets ständiga brus i bakgrunden, hedarna, raukarna, och blåelden.

FullSizeRender (41)

Att få andas en gång per år vid Hoburgen är också något jag älskar liksom att få yoga här med Camilla, Britta och de andra.

(Som alltid när jag har fått några Ashtangapass  så förundras jag över att Kristianstad är så underutvecklat när det gäller yoga – Om ni vet någon lokal i stan som skulle passa som yogastudio så säg till!)

Jag älskar också att handla keramik, äta galetter i Hablingbo och titta in på Vamlingbolaget, gå på drakfest vid raukarna i storm, laga mat och såsa runt

Det och krusbärskräm är sånt som känns bra att ha gjort när det nu är den  1:a augusti och det känns helt ok att vara tillbaka i Kristianstad och att hösten känns lite närmare.

Hoburgen

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?