Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Veckans Anders

Av Anders Haglund, 1 september 2015

Hej kära läsare!

Vill börja med att tacka för all fantastisk respons på förra veckans brev🙂 Med tiotusentals läsare är det lite ogörligt att tacka er alla personligen, men jag läser allt och är tacksam för att ni tar er tid att skriva och berätta om de insikter ni får medan ni läser mina tankar.

Den här veckan funderar jag på om det går att bryta även de starkaste av kopplingar? Hitta frihet där det förut suttit fast? Läs och märk hur allt faktiskt kan bli annorlunda utan att något behöver ändras …

Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!

Anders Haglund

Veckans citat
”Livet består av mer än att öka farten på det.”

– Mahatma Gandhi

Skilda världar?
Har du någon gång haft en av de där dagarna när tiden inte verkar räcka till? Kanske känns mest som en onödig fråga för de flesta i dagens samhälle där vi alla så att säga vaknar upp bakom ”åttan” (Spelar du inte biljard så är det en metafor för ett mindre bra ställe att vara på). Detta då vi ständigt verkar ha mer att göra än vad som är mänskligt möjligt att hinna med på en dag.

Min nästa fråga blir då om du tycker att det är en källa till stress? Den frågan kanske känns minst lika onödig att ställa eftersom jag tror att de flesta har kopplat ihop sin hektiska vardag med sin stressnivå. Har man mycket att göra är man stressad. Har man mindre att göra är det lite lugnare.

Med tanke på att vi inte ens ifrågasätter det sambandet är följande historia förhoppningsvis tankvärd. Kom för ett tag sedan rusande in på vårt salladsställe i stán med andan i halsen för att hämta upp våra lunchsallader. Personlig coaching, datastrul, föreläsningar, småbarn, diverse ärenden etc gjorde sammantaget att det var bråttom att få till lunchen.

Tjejen där langade över salladerna och sa: Värst vad du var stressad idag? När jag svarade: Nej, det är lugnt. Man behöver inte vara stressad för att man måste göra saker fort… så har jag nog sällan sett någon se så förbryllad ut. Därefter avfärdade hon det med att säga ”Det svaret är så du, men ta det lugnt när du äter för stress är dåligt för matsmältningen..”

Nu är jag precis lika lite tankeläsare som alla andra här i världen, men det svaret antydde i varje fall för mig att hon ansåg att det mest var ett klämkäckt svar från den ”positiva coachen” som handlar här ibland. Att man visst är stressad när man har mycket att göra och måste göra dem snabbt. Att vränga ord ändrar liksom inte på det…

På vägen tillbaka till kontoret låg det där outtalade och gnagde i mitt sinne. Hur de allra flesta hade ett självklart samband mellan ”de e mycket nu” och stress. Eller idrottare som har samband mellan press och storlek på tävling. Eller solmängd och semesterkvalitet. Pengar och nivå av trygghet. Om vi bara kunde skruva lite på omständigheterna så vore känslan annorlunda.

Exemplen på denna vår syn på världen är många och vi tar dem för självklara. En gammal intervju med George Clooney skvalpade fram från det undermedvetna när jag stannade vid ett rödljus. Han gjorde reklam för Gravity och fick frågan vad som varit svårast med inspelningen. Hans svar var i sammanhanget tankeväckande: Att realistiskt få till tyngdlöshet. För det måste du röra dig väldigt långsamt, men du ska prata i normal fart. Svårare än man kan tro och det tog flera veckor innan jag fick till det…

Så herr Clooney hade svårt att separera fart på kroppen med fart på talet, men det gick till slut. Får även säga efter att ha sett filmen att resultatet är väldigt övertygande. Är lika övertygad om att vi kan ha samma nytta av att separera farten genom livet från vår stressnivå. Att se att känslan kommer från farten på tanken och inte farten på ”rörelsen” omkring oss. Vilket naturligtvis inte säger att det inte kan vara en bra idé att sakta ner och ta det lugnare. Men inte för att minska stressen, utan för att det är en bra idé i allmänhet.

Vill därför utmana dig denna vecka att se var du kopplar ihop saker som faktiskt inte är relaterade. För om du förstår det fullt ut behöver du inte längre undvika ”stressiga projekt” eller dra ner på tempot för att du känner dig stressad. Kan tävla lika bra på klubbmästerskapen som på VM. Ha kul även om det regnar på semestern och andra tidigare kanske otänkbara möjligheter. Faktum är att du kan komma att upptäcka att du lever i en helt annan värld fast inget på utsidan har ändrat sig…

För att lära känna mig bättre gå in på www.lifevision.se

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?