Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Hallwylska museet

Av Helen Andersson, 2 september 2015

Hallwylska museet, ett palats för två personer, mitt i Stockholm! Tittar in till Er och ger Er ett ”sista minuten” tips om det är så att ni är i Stockholm innan den 12 september! Om ni inte har besökt Hallwylska museet så skall ni verkligen göra det, se bara till att boka en guide när ni är där så ni för uppleva historien så nära verkligheten det går. Hallwylska museet ligger på Hamngatan, några steg nedanför NK och mitt emot Berzelli Park.

Fest och flärd, ostron, champagne och fjortonrätters menyer – det kunde man få uppleva i Hallwylska palatset för hundra år sen. Men en ännu vanligare syn i huset var de flitiga studenterna som satt böjda över sina anteckningsböcker. De ägnade sig åt att beskriva Wilhelmina von Hallwyls stora samling. Där fanns dyrbara antikviteter och konstverk, men också alla vanliga vardagssaker som köpts till huset och som Wilhelmina trodde att framtidens människor skulle kunna vara intresserade av.

När Wilhelmina von Hallwyl och hennes man Walther köpte tomten på Hamngatan 4 var den inte tom. Där låg ett helt kvarter med fallfärdiga verkstäder och kåkar. Allt revs för att palatset skulle få plats. Wilhelmina behövde utrymme för sina stora samlingar, Walther behövde ett ordentligt kontor och båda ville ha en bostad som passade deras livsstil. De anlitade en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason, för att bygga ett hus av den högsta kvalitet och med det finaste hantverk som gick att få.

Fem år tog bygget och 1898 flyttade Wilhelmina och Walther, med sällskapsdam och tjänstefolk, in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum. Här levde de tills de dog och huset blev museum.

Museet som sådant är öppet året om, men, om ni vill uppleva den härliga innergården,  Hallwylska innergård, som i sommar har förvandlats till bar och restaurang, så måste ni göra det före den 12 september, för då stänger dom för sommaren. En magisk grönskande innergård, så nära den stora stadspulsen, men här inne hör ni inget av vad som händer utanför, det är som att kliva in i ett annat land. Gå hit för att ta ett glas vin och bara vila fötterna eller låt er smakas av den lätta menyn som serveras för sommaren.

Hallwylska innergård

Hallwylska innergård 1

Hallwylska innergård 2

hallwylska innergård 6

hallwylska innergård 5

hallwylska innergård 7

hallwylska innergård 8

hallwylska innergård 9

hallwylska innergår 11

hallwylska innergård 13

Med det önskar jag Er en fin dag!

Kram
Helen

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?