Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Veckans Anders!

Av Anders Haglund, 8 september 2015

Hej kära läsare!
Sitter och skriver det här på en båt någonstans i den grekiska övärlden. Bara det faktum att man kan koppla upp sig mot internet ute i ”ingenstans” är en påminnelse om hur mycket världen förändrats på bara ett par årtionden. Krävs ett alltmer öppet sinne för att hänga med i alla de nya möjligheter som öppnar sig.
Skulle du vilja få det öppnat på vid gavel så häng gärna med till Dubai den 21-28 november på Tid att Leda. En fantastisk resa med intensiva, insiktsfulla dagar som kommer att lysa upp höstmörkret och din framtid ii alla dess betydelser. För anmälan eller mer information skicka ett mail till karin@lifevision.se eller ring 033-140070.
Den här veckan tar jag en titt på en hoppfull egenskap i den mänskliga naturen. Något som gör att inget behöver förändras för allt ska se annorlunda ut. Nyfiken? Scrolla ner och ta fem minuters läspaus …
Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!

Veckans citat

”Att vara rädd är en sak. Att låta dina rädda tankar ta dig i den mentala svansen och svänga runt med dig en helt annan.”
– Anders Haglund

Skilda världar?

Få saker fascinerar mig så mycket som vår fantastiska mänskliga förmåga att när som helst få nya insikter. Att förstå något i ett enda ögonblick som förändrar vår syn på världen omkring oss i grunden. Något som gör svåra saker lättare. Eller ger en djupare förståelse som gör det möjligt att njuta av något som tidigare kanske var tråkigt eller till och med upplevdes smärtsamt. Bara det faktum att det är möjligt ger den som ser det en hoppfullhet som snabbt återknyter oss till vår medfödda livsglädje.
Hade ett sådant ögonblick sittande på ett flyg där jag i en tidning läste en något annorlunda fråga: Hur vaknade man på morgonen innan väckarklockan uppfanns? För mig dök galande tuppar, morgonsolens strålar i ögonen och lite annat upp. Det visar sig dock att en metod som inte var med på min lista var facit denna gång.
Fanns nämligen inte lika mycket tuppar i storstäderna. Så i 1800-talets England hade man s.k. ”Knocker-ups”. Människor som hade som jobb att gå runt med en lång träpinne och knacka på folks rutor. Oavsett vilken våning de nu låg och sov på. Ett jobb som sedan snart försvann när Seth Thomas 1876 tog på patent på en väckarklocka att ställa på nattduksbordet.

Inget konstigt med det. Robotisering av olika uppgifter har alltid lett till att ”gamla hederliga jobb” har försvunnit. Just nu i vår tid händer det i en allt snabbare takt vilket gör att vi behöver tänka i nya banor om vad ett jobb ska vara i framtiden. Det som slog mig var att det även händer med vår kultur. När nya och mer användbara och vetenskapligt förankrade idéer når ut till allmänhetens medvetanden trillar de gamla ur sinnet likt torra höstlöv.
I förra seklets början, och en bra bit in på det, var det till exempel i Sverige normalt att aga sina barn. Faktum var att om barnen skrek och var ”jobbiga” var man sedd som en dålig förälder om man inte gav dem en hurring, dask i rumpan eller en smäll på fingrarna. Utan det fanns det ju ingen disciplin och barnen riskerade att växa upp utan chans att ”bli något”.
Idag, oavsett hur jobbiga dina barn är, så vågar jag utlova att om du smäller till dina barn på ICA Maxi så kommer någon begära att socialen blir inkopplad. Hur kan så stor kulturell förändring ske på en så relativt kort tid? Jo, förståelsen har kollektivt ökat. Vetenskapen har visat att ingen vuxen kommer säga att de hade mått bättre och varit mer anpassade till samhället om bara föräldrarna hade slagit dem lite mer. Så även om nog alla föräldrar någon gång känt sig manade att använda sin fysiska överlägsenhet så stoppar man sig för att man har en högre förståelse.
Min förhoppning är att vår nuvarande och högre förståelse om hur vi alla skapar vår upplevelse av livet via våra tankar på samma sätt läcker ut till allmänheten. För om det blir kulturellt accepterat att vi alla lever i känslan av våra tankar och inte i känslan av våra omständigheter kommer till exempel stress vara ”så 2015” inom kort.
För att inte tala om att gamla hederliga, imaginära problem som osäkerhet, dålig självkänsla, fördomar om hudfärg, intolerans, att se människor som lata och ogina innerst inne eller tro att materiell framgång kan göra dig lycklig försvinner som knocker-ups. De kommer ta sin plats i historien bland alla andra förlegade idéer när denna mentala väckarklocka ringer och väcker upp oss till vår inneboende, kreativa potential.
Om du vill läsa mer om och med mig så gå in på www.lifevision.se

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?