Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Höstmat

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 13 september 2015

Vad vill man laga till middag en helg i september när det känns som riktig höst? Om man inte vill fastna i Pulled Porkträsket (Fast det är gott) så kan man göra Taco Carnitas – Tacos med krispigt fläsk, Mexikansk variant på Pulled Pork skulle man lite förenklat kunna säga.

Det är lite pyssligare än att köpa ett paket köttfärs och ett taco set från Santa Maria men å andra sidan så blir det aldrig någon höjdarmiddag av det.

Här talar vi om ”riktig” mexikansk mat. Sådan som du skulle kunna få i ett gatustånd i Mexico City eller på det här stället på Manhattan. En Corner taqueria modell enkel som har den godaste mexmaten du kan hitta.

Det enda som fick följa med mig hem från den enorma TexMexhyllan i affären är mjuka tortillas i modell mini och det bara för att de är bäst när man ska fritera tortillas till Tostadas.

Igår gjorde jag 2 varianter, Tostadas med räkor, hälleflundra och friterad purjolök och Tacos de Carnitas med chipotle mayo och grön salsa som är det ni får recept på denna gång.

Börja med att förbereda köttet.

För 4 behöver du:

1 kg fläskkarre

1 msk rökt paprikapulver

1 msk salt

2 msk råsocker eller farinsocker

1 msk anchochilipulver

1 apelsin

5-6 vitlöksklyftor

1 kanelstång

1 gul lök

1,5 dl matolja

Carnitas

Sätt ugnen på 135 C och  skär köttet i cm stora fyrkanter och lägg i en liten ugnsfast form. Blanda alla torra kryddor och mojsa in i köttet med händerna. Stoppa ner vitlöksklyftorna och kanelstången och pressa över saften av apelsinen, avsluta med att hälla olja över hela alltet. Täck med folie och stoppa in i ugnen. Låt stå i ca 4 timmar.

Ta ut formen och plocka bort kanelstång, lök och vitlök. Lyft upp köttet och sprid ut på en liten plåt. Häll över en del av skyn, koncentrera dig på det separerade fettet om du kan. När det är dags att äta så sätter du ugnen på grill och kör in plåten. Låt stå ca 5 minuter, ta ut formen och blanda runt och in igen i 5 minuter till.

Det finns en uppsjö av olika salsor att välja emellan, Salsa Verde passar lika bra här som en annan gång till en bit grillad fisk.

salsa

Till den behöver du:

1 kruka koriander

1 stor eller 2 mindre jalapenos (ta ur kärnorna)

1/2 hackad silverlök

1-2 vitlöksklyftor

250 g physallis eller ännu bättre, tomatillos om du hittar. (Maxi)

Du kan förbereda allt genom att dela i mindre bitar och lägga i en skål men vänta med att mixa ihop till precis innan du ska äta. (Gör du det för tidigt så blir det en gråtråkig färg på det som ska vara grönt)

Chipotle majo:

2 äggulor

1,5 dl matolja

1,5 dl olivolja

1- 2 chipotlechili, torkad

3 vitlöksklyftor

1 msk limejuice

1 tsk salt

Rosta vitlöken och chilin i en torr panna. När chilin puffat upp och blivit lite svart och vitlöken lite brun så är det klart. Dela jalapenon och ta bort kärnorna. Lägg i hett vatten i ca 10 minuter.

chipotle

Blanda lime, ägg och salt i en mixer. Kör på mellanhastiget och häll ner oljan lite i taget så att den tjocknar.

Lägg i den rostade vitlöken och den blötlagda jalapenon och mixa ihop det hela. Smaka av, kanske behövs det lite mer lime och salt.

När det är dags att äntligen få äta det här enormt goda så kör du ihop ingredienserna till Salsan, värmer tortillabröden ett par minuter, repar lite extra koriander blad och klyftar en lime.

Ta ut köttet och bröd ur ugnen. Dra isär köttet lite med hjälp av 2 gafflar. Bred lite chipotle mayo på tortillan, lägg över rikligt med kött, klicka på lite salsa och några korianderblad. Lägg en klyfta lime vid sidan för den som vill ha.

Njut

taco

S

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?