Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Entreprenören Erik

Av Mikael Kipowski, 25 september 2015

I tätorten Vinslöv utanför Hässleholm finns en häftig entreprenör som heter Erik. Han blev nyligen också utsedd till årets Vinslövs-bo för sitt brinnande engagemang för tätorten. Erik driver sedan tjugotalet år tillbaka en liten koncern bestående av fastighetsbolag, byggföretag och uthyrningsföretag av maskiner till byggindustrin. Den större delen av verksamheten består av byggföretaget EG Bygg. Erik påminner mig mycket om min tid från Ideon Science Park (stället där Sveriges mest lovande tillväxtföretag huserar). Där umgicks jag dagligen med entreprenörer och innovatörer som brann för att förverkliga sina idéer snarare än rikedomen. Visst hungrade de efter payback och bekräftelse, men drivet kom inifrån. Från en vilja att göra skillnad. I går träffade jag så Erik Gustafsson i samband med ett företagsbesök tillsammans med kommunledningen i Hässleholm. Vi fick höra en passionerad berättelse om hur en kommunal tjänsteman bestämde sig för att starta företag och hur han de sista åren utvecklat företaget och sedermera har fått patent för en helt ny teknik att bygga hus. Tekniken innebär att man bygger hus utan köldbrygga. Tekniken skapar förutsättningar för mycket energieffektiva hus men också att det blir cirka 10-15% billigare att bygga.

köldbrygga

I en konservativ bransch som byggbranschen så är det en rejäl effektivisering. Erik påminde mig om en viktig fråga som berör just innovation och nytänkande. När jag arbetade på Ideon Science Park kunde vi konstatera att de stora ”drakarna” i läkemedelsindustrin bara växte och växte. Det är inte fel i sig, men vad som var illa var att vi såg allt färre innovation och nytänkande i de bolagen. Den stora organisationen lyckades inte skapa en miljö som kunde innovera. Det är här de mindre bolagen och verksamheterna kommer in. Här är man ofta närmare kunderna, närmare utmaningarna och på så sätt upptäcker man möjligheter till förbättringar. Erik och EG Bygg är verkligen ett exempel på detta. Förhoppningsvis innebär EG Byggs nya patent att man utmanar den etablerade branschen och på så sätt tvingar eller uppmuntrar till att hitta nya sätt att bygga effektivare på. Då kan vi få fart på bostadsmarknaden som vi så gärna vill. Som tillväxtchef håller jag nu tummarna för att EG Bygg på olika sätt kapitaliserar på sitt patent, genom licensering eller att företaget växer med produktionen. Så måste ju en tillväxtchef tänka eller hur? Men som alltid. Det är entreprenören själv som bestämmer.

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?