Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Drakamöllan

Av Björn Solfors, 5 oktober 2015

Efter de internationella framgångarna som konsult väntade en annan dröm i Skåne.

Med Ingalill Thorsell vaknade 1800-talsgården Drakamöllan på nytt – liksom en oväntad karriär som förläggare och operaentreprenör.

Bild på IngaLilll och Drakamöllan

”Hade någon sagt till mig att jag en dag skulle ha ett förlag och arrangera opera hade jag bara skrattat. Men den här gården gör någonting med människor. Kreativiteten sitter i väggarna”, säger Ingalill Thorsell, grundare och huvudägare av Drakamöllan Gårdshotell.

Kastrulljuden sprids från köket, några gäster lutar sina cyklar mot en vägg och slår sig ner i solen utanför. Det är nästan fullt i de tolv rummen. Kullen upp mot Offerlunden, där operabesökarna brukar sitta under sommarkonserterna, är just i dag tyst och stilla.

När Ingalill Thorsell för nitton år sedan köpte gården och tog flyttbilen ner från Göteborg var läget annorlunda. Mangårdsbyggnaden var visserligen i fint skick, men i de övriga delarna låg halmen kvar över genomruttna golv. Ingalill Thorsell var då delägare i ett företag inom executive search, som ingick i en internationell gruppering med kunder över hela världen. Hon var med och byggde upp kontorsverksamheten i 55 städer.

”Jag tillbringade det mesta av mitt liv på flygplatser, sittandes på rumpan. Jag kände att en gång i livet vill jag kunna gå och stå och arbeta med händerna. Och möta människor utan att behöva väga dem på guldvåg”, säger hon.

På den nyköpta gården Drakamöllan, belägen mitt i naturreservatet mellan Degeberga och Brösarp, skulle hon därför öppna ett bed and breakfast i liten skala och samtidig arbeta kvar som konsult.

”Men jag blev snabbt väldigt hemmakär och trappade ner konsultverksamheten.”

I sitt kontaktnät bland företagare märkte hon av en ny efterfrågan på annorlunda konferensmiljöer. Hon rustade upp gården, satsade på ett bra gourmetkök och sedan 2003 är visionen intakt: På sommaren och alla helger är det öppet för övernattande privatpersoner – övrig tid är konferensgästerna prioriterade. Att bara åka hit och äta går inte.

”Det vi ger våra gäster är helhetsupplevelsen av naturen och gården. Det blir inte det samma om lugnet som råder bryts av tio andra personer som plötsligt dyker upp i matsalen. Alla andra säger att jag måste öppna upp restaurangen, bygga ut, bygga större… men jag säger nej. Ibland är liten vacker.”

Men det är också entreprenören Ingalill Thorsell som talar:

”Vi skulle kunna fylla restaurangen flera gånger om, men inte tjäna några pengar. Det är på boendet och med konferenserna vi skapar lönsamhet. Den kunskapen stärker bara vår affärsidé och vår vision.”

Däremot har verksamheten växt på andra sätt. Satsningarna på köket har resulterat i ett eget bokförlag som gett ut totalt fyra kokböcker, varav en 2012 vann publishingpriset för årets bästa kokbok. Sedan 2009 anordnas också en uppmärksammad, årlig operafestival under bar himmel. Även den satsningen har resulterat i ett nytt företag, ett ett operakompani med säte i Köpenhamn, som hon äger tillsammans med sin operachef Guido Paevatalu.

”Vi har mycket verksamhet i Danmark. Både Carmen och Madama Butterfly har turnerat runt om i Danmark på uppdrag av Det Kongelige Teater i Köpenhamn.”

Operakvällarna har tydligt stärkt Drakamöllans varumärke och den 15 augusti blir det världspremiär på Drakamöllan för en helt ny opera – för barn.

”Vi vill ta det ett steg vidare och skapa framtidens operapublik med en äkta operaupplevelse. Den heter Draken Kjetil, och bygger på en bok som en gäst hos har skrivit. Det är en stor satsning och tanken är att operan ska fortsätta att turnéra runt om i Norden”, säger Ingalill Thorsell, som också stå som upphovsman till operan.

Drakamöllan Gårdshotell– som hon i dag äger tillsammans med Lena Stålhammar – har årligen mellan 3 000 och 4 000 gäster varje år, med cirka 60 procent på konferenssidan. Företaget samarbetar bland annat med en engelsk och en schweizisk resebyrå, samt med Volvo i deras kunderbjudande till bilköpare i USA,.

”En bilköpare kan köpa till en färdig rutt med mat och boende via Oslo, Stockholm, Drakamöllan, Köpenhamn och tillbaka till Göteborg. Den kallas The Three Kingdom Tour.”

Besökarna kommer från hela världen. Ett engelskt forskningsinstitut återkommer årligen för att studera plantan backtrav och under våren och sommaren har exempelvis en känd, japansk designer låtit alla sina 77 anställda komma hit.

”Vi är ute i skogen och plockar svamp, bakar kanelbullar, gör marmelad, åker till kapellet i Knäbäckshusen, handlar rapsolja… Japanerna förvånas av tystnaden här och njuter av att bara kunna kliva rätt ut i naturen. Allt det vi själva blivit lite hemmablinda för.”

Totalt omsätter Ingalill Thorsells olika verksamheter cirka tio miljoner kronor, där hotellverksamheten står för cirka sex miljoner. Arton år efter nystarten glöder fortfarande energin i ögonen när hon talar om entreprenörslivet i 1600-talsmiljön.

”Men jag är ingen risktagare. Jag riskerar bara det jag har råd att förlora, har stenhård kontroll på alla kostnader och har aldrig varit ägd av någon bank. Jag har fortfarande kvar båda mina fötter i näringslivet och brinner för att besöksnäringen ska erkännas som en näring, att den tas på allvar och får den status den förtjänar.”

Och jo, det finns en röd tråd i det hon gör.

”Nyfikenhet. Jag är oerhört grundlig i allt jag gör och är nästan besatt av att försöka förstå och göra mitt bästa. Oavsett om det handlar om att rekrytera en ny vd till Kockums, eller bygga en operafestival vid ett naturreservat.”

 

Text och foto: Björn Solfors

 

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?