Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Grishus på hjul?

Av Björn Solfors, 5 oktober 2015

Den tio år gamla idén med MOP – mobile organic piggery – har förvandlats till en ny, växande verksamhet hos grisuppfödaren, lantbrukaren och entreprenören Magnus Nyman Lindö.

På bara ett dygn har de 25 grisarna förvandlat den gröna ängsplätten till jord, ätit upp ogräsrötterna och på ett naturligt sätt spridit runt gödsel i marken. Därmed är det dags att köra fram det portabla grisstallet, med tillhörande hage, några meter till för nästa markplätt. Här hos lantbruksfamiljen Lundmarks på Klackabacken har Magnus Nyman Lindö nyligen levererat ytterligare ett ekipage av sin egenutvecklade uppfinning.

”I grishuset finns också en automatiskt och programmerbar utfordringsanläggning, som drivs helt genom solenergi. Vattentank och fodersilo fylls bara på en gång per vecka och grishuset är helt självförsörjande på energi”, säger Magnus Nyman Lindö.

Hos kunden på Klackabacken är det en traktor som flyttar runt grishuset.

”Men jag har också utvecklat en variant som flyttar sig själv. Man sköter huset med en joystick och drivningen sker med ett bilbatteri som laddas genom solenergi. Jag har levererat två sådana till Lövsta Landsbygdscentrum på Gotland, som jag också har ett utvecklingssamarbete med.”

Fördelarna med ett portabelt grishus är flera och naturlig jordbearbetning, ogräsbekämpning och gödsling är alltså några av dem. Dessutom får grisarna leva mer naturligt och kan själva bestämma om de vill vara ute eller inne, samtidigt som de flyttar ifrån parasiterna.

”En gris som mår bra växer bra. Grisarna får en högre köttprocent”, säger han.

Själva idén föddes bara ett par mil härifrån. På den egna gården Källunda utanför Sösdala finns – förutom Magnus, hustrun Caroline och sonen Måns – både grisar, kor, bin, och några hönor. Dessutom odlas bland annat potatis, raps, linfrö, vete, korn, havre, råg, lupiner och åkerbönor i ett ekologiskt och krav-certifierat lantbruk sedan flera år tillbaka. Och det var just här som Magnus Nyman Lindö för drygt tio år sedan skulle flytta ett av sina grishus med ett släp.

”När det väl stod där uppe på vagnen tänkte jag: men det är ju så här det ska vara. Jag tog aldrig ner huset från släpet igen, utan byggde vidare på idén”, säger han.

Ryktet spred sig, intresset exploderade efter en artikel i branschmedia och numera bygger Magnus och sonen Måns regelbundet alla hus och hagar själva från grunden.

”Det kommer hem en pall med järn, axlar, hjul och plåtar. Sen står jag och min son och svetsar. Till och med gallergrindarna tillverkar vi själva.”

Något liknande finns inte på marknaden. Allt fick utvecklas från grunden.

”Jag är inte så bra på ritningar och siffror och det kanske är tur det. För då kanske jag hade sett att det skulle vara omöjligt. Nu bygger jag först och undrar sen. Jag har hela tiden idéer på förbättringar och möjligheter när det gäller nästan allt. Jag kan inte låta bli. Drivkraften är att göra saker bättre.”

Grisar på väg in i grishuset

Magnus Nyman Lindö räknar med en årlig produktion av 50 rullande grishus i olika storlekar inom tre år. Men i dagsläget tar ett enda ekipage cirka två månader att bygga och för att växla upp både lönsamhet och produktivitet krävs extern tillverkning.

”Vi kommer att lägga ut svetsningen av grundstommen på ett annat företag, för att kunna fokusera på försäljning, viss montering och förstås allt utvecklingsarbete.”

Fram till för några år sedan var han själv en stor grisbonde, med uppfödning av närmare 3 000 grisar om året. Efter ett aktivt livsval är siffran nu nere på 200 grisar.

”Jag jobbade dygnet runt och det blev ingen tid över till någonting annat. Jag valde att dra ner rejält och säljer nu istället allt mitt kött direkt till butik.”

Det mesta går till samma ICA-handlare i Lund och Staffanstorp. I det nära samarbetet ingår att han två gånger om året besöker butiken och pratar med kunderna.

”Efter tv-program som Bonde söker fru vill konsumenterna ha sin egen bonde, sin egen köttleverantör. Det är jättebra. Allt är helt transparent, grisarna har det bra och köttet är av högsta kvalitet.”

Samtidigt bedrivs skogsbruk, pressning av rapsolja och en ny kvarnanläggning ska byggas för produktion av fint vetemjöl och müsli under ett eget varumärke. Hustrun Caroline Lindö driver lämpligt nog ett bageri i Lund där mycket går åt – och resterna hamnar i grisarnas matskålar.

”Jag är nog sån av naturen: Jag vill inte ha för mycket av en enda sak, utan gärna lite av varje. Det enda jag kan tänka mig att köra mer storskaligt är just grishusen”, säger Magnus Nyman Lindö.

Varför då?

”Ju fler grisar som kan få komma ut från stallarna, desto gladare blir jag. Om detta blir någonting stort vill jag vara med på resan.”

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?