Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Tobaksodling i Fjälkinge?

Av Björn Solfors, 8 oktober 2015

I Svenska Tobaksmonopolets före detta beredningsmagasin, Monopolet i Fjälkinge, hänger åter tobaksbladen på tork.

Efter sommarens perfekta väderförhållande väntas nu rekordskörd på över sex ton torkad, ekologisk tobak för entreprenören Anders Olsson.

IMG_6964

1964 skördades de allra sista tobaksplantorna i Sverige och statens gamla beredningsmagasin i Fjälkinge gick en ny framtid till mötes. De rödmålade, vackra trähusen – i dag det enda bevarade tobaksmonopolet i Sverige – blev istället ompackningsstation för kryddor, lager för LM Ericssons telefonlurar och därefter möbelmagasin.

Men nu är cirkeln sluten. De brunfärgade tobaksbladen hänger åter på tork i de anrika lokalerna i väntan på leverans till snustillverkaren Fiedler & Lundgren i Malmö.

IMG_6862

”Både min farmor och hennes mor arbetade med tobaksodlingen här på Monopolet. Det känns väldigt kul att det nu kommit tillbaka hit, även om det faktiskt handlar om rena tillfälligheter”, säger Anders Olsson.

När Anders Olsson och hans familj köpte en ny villa i Fjälkinge 2006 ingick Monopolet i köpet.

Men det var tack vare ett projekt på Regionmuséet som tobaksodlingen överhuvudtaget kom på tal igen. Elektrikerutbildade Anders Olsson, som tidigare arbetat som glassgrossist, drev då företaget Näsby Bowlinghall tillsammans med sin far Arne Olsson.

”Muséet hade en massa bilder från tobaksodlingen i Sverige, men man saknade texter och fakta. Därför gjordes ett projekt med syfte att dokumentera de olika momenten inom tobaksodlingen. Vi var 30 odlare som deltog och 2009 hade 5 000 dosor snus tillverkats av den tobaken”, säger han.

Anders Olsson var den enda av de 30 odlarna som därefter satte nya tobaksplantor i jorden. Snustillverkaren Fiedler & Lundgren var intresserade av att köpa mer svenskodlad tobak – och Anders Olsson stod inför ett avgörande beslut.

”Vi hade sålt tobaken för en symbolisk summa. Men skulle vi fortsätta med det här skulle vi göra det ordentligt. Ska man göra något bra måste man också kunna leva på det, och i samma veva höll vi på att avveckla bowlingen. I mars 2010 var vi överens och vi hade ett nytt kontrakt framme på leverans av två ton tobak.”

2011 ställdes dessutom produktionen om till EU-ekologisk odling, med jakt efter godkända marker och tuffa certifieringar, och den årliga produktionen växlade snart upp till sex ton färdig tobak. Reaktionerna från omgivningen har varit positiva och många förvånas fortfarande att det ens finns tobaksodling i kommersiellt syfte i Sverige i dag. Men tobak är också en gröda som provocerar.

”Många ser det som en kulturgärning, men i början fick vi några hotbrev. Tobak kan ju inte vara nyttigt kanske, men för mig är det viktigt att inget av tobaken går till rökning. Snusning är åtminstone ett vettigare alternativ”, säger den i övrigt helt nikotinfrie Anders Olsson, som även denna gång arbetar ihop med sin far Arne.

I år planterades över 350 000 tobaksplantor ut på sammanlagt nio hektar mark runt Fjälkinge och förutom de tolv säsongsanställda arbetar nu fyra personer med verksamheten året runt. Tobaksodlingen omsätter cirka 3,5 Mkr, men varenda vinstkrona har hittills återinvesterats i maskiner och material.

IMG_6926

”Vi är helt självlärda, vi har prövat oss fram och har gått den långa vägen. Kunskapen finns här nu. Det är väldigt mycket hantverk, men vi jobbar stenhårt för att effektivisera odlingen och göra allt så rationellt som möjligt.”

Nytt för i år är bland annat en symaskin, som används för att trä upp bladen på långa snören inför torkningen. Bladen torkas först ute på fälten i flera veckor och efter ytterligare tre veckor inne i torkrummens 35-gradiga hetta ska tobaksbladens luftfuktighet vara nere på 12-13 procent. Det skrymmande momentet är också den stora flaskhalsen. Tolkningsutrymmena inomhus räcker inte till och bland planerna finns därför att bygga en klimathall på 1 500 kvadratmeter alternativt hyra nya lokaler redan till nästa år.

”Vi kan odla riktigt bra tobak i Sverige. Sandjorden vi har här är dessutom den ultimata jorden för tobaksodlingen.”

Det är också den väldränerade jorden som fick tobaksodlingen att blomstra just här tidigare under 1900-talet. Enkelt uttryckt gick de dåvarande tobaksodlingarna med en mils omkrets runt Åhus, enligt Anders Olsson.

”I Åhus, i huset där Kvantum-butiken nu ligger, fanns också huvudkontoret.”

Och nu är det alltså tack vare en elektrikerutbildad glassgrossist och före detta bowlingentreprenör som tobaken åter blomstrar i regionen. Och, jodå. Enligt Anders Olsson själv finns det en tydlig röd tråd i det han tar sig för.

”Jag gillar när det finns en riktig utmaning, oavsett bransch. Med lite jävlar anamma går det att göra mer än man tror: Och om de kunde odla tobak förr i tiden, varför skulle man inte kunna göra det i dag?”

Text och foto: Björn Solfors

/ FAKTA / Tobaksodling – så går det till

* I mars sås tobaken i växthus.

* I maj/juni sätts plantorna ut på friland.

* Plantorna skördas från mitten av augusti fram till slutet av oktober.

* Tobaksbladen torkas först ute på fälten i cirka tre veckor, därefter inomhus i 35-gradig värme i cirka tre veckor.

* Under december skickas den sista leveransen torkad tobak till kunden Fiedler & Lundgren.

 

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?