Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Veckans Anders!

Av Anders Haglund, 8 oktober 2015

Hej kära läsare!

Veckans mailcoaching handlar om något vi alla kämpar med. Faktiskt något som alla i den mänskliga historien kämpat med. Men med lite förståelse så kan vår generation vara den första att bryta cykeln. Hoppfullt, eller hur?

Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!

Anders Haglund

Veckans citat

”Det krävs inget tålamod för att vänta. Endast ett upprört sinne tror att det är tålamod som saknas.”

Anders Haglundd

Ängel eller djävul?

 

Kan någon som älskar dig eller tycker om dig plötsligt se ut som att de växlar personlighet och utan förvarning säga eller göra saker som sårar dig? Har du någon gång själv gjort det mot någon du bryr dig om? Det är för mig både något av det mest frustrerande och det mest fascinerande med oss människor. Det är också något de största av tänkare grubblat en hel del över och vänt och vridit på i sina sinnen.

Om inte annat ser vi exempel på det här i litteraturen. Många är det som försökt att beskriva hur vi har en ängel på ena axeln och en liten djävul på den andra. Dubbelansiktet i Batman. Eller hur den vänlige, trevlige och annars briljante Dr. Jekyll förvandlas till den horrible Mr. Hyde när han dricker ett elixir som tar fram hans ”primitiva sidor”. Historien är ju full med denna typ av dualistiska metaforer för att beskriva den mänskliga naturen.

Vi behöver ju knappast titta utanför oss själva för att märka varifrån inspirationen till dessa historier kommer. Vi umgås med våra barn och kan känna oss så varma i hjärtat när vi tittar på dem. Några sekunder senare får vi plötsligt hindra oss själva från att inte skrika högt på dem i frustration. Vi går och lägger oss på kvällen på superhumör och vaknar på morgonen med en klump i magen och vill knappt gå till jobbet eller ens visa oss ute.

Basic RGB

Det är min gissning att du känner igen dig i det här mänskliga dilemmat på något sätt. Förmodligen har det även varit en källa till frustration ibland. Så vad är det egentligen som händer? Är vi både lite bipolära och kluvna i vår personlighet? Nja, det kan verka så men handlar om något så enkelt som att vi alla åker upp och ner i humöret. När vi tappar vår mentala balans förblindas vi av våra egna tankar, kan inte se klart och vår personliga version av Mr. Hyde tittar fram.

Några ögonblick senare klarnar sinnet och vi är tillbaka till vårt normala, trevliga Dr. Jekyll läge. Likt magi ser allt bättre ut igen, hoppet återvänder och vi går tillbaka till att göra så gott vi kan med det vi har framför oss. Det är så enkelt att intellektet har svårt att acceptera det. Vi vill ha en mer komplex förklaring till varför våra liv ser ut som de gör. Vi analyserar järnet vad som gick fel för att undvika att det händer igen och humöret sjunker än mer i takt med att de tankarna nu förblindar oss istället.

Därför är det så klurigt att se att allt i världen bara ser så dåligt ut just nu för jag är på dåligt humör. Det är så lätt hänt att vi snarare tycker att det är självklart att jag är på dåligt humör när allt i min värld ser så dåligt ut. Allt som kan hjälpa dig att hantera det här med ödmjukhet och omtanke är att du förstår vad det är som pågår. Att dåliga känslor enbart signalerar om att humöret har gått ner.

För vårt humör är som internt väder och vi är sämre på att förutsäga det än SMHI eller yr.no. Ingen vet vilket humör de ska vakna på imorgon eller ens hur det kommer att vara om en kvart. Men när du förstår det kan du se att det går att ta på dig ”InsiktsGoreTex” och leka även i det värsta av mentala regnoväder. Att det är möjligt att göra ditt bästa oavsett om du är nervös, rädd, sur eller loj. Att dåliga känslor inte är något att vara rädd för och snart blåser över medan du ägnar dig åt annat.

Med den förståelsen är det märkligt, eller kanske snarare inte så märkligt, hur sällan du är lika nervös eller rädd. Dr Jekyll, ängeln, den goda sidan, eller vad du nu än vill kalla hur du innerst inne är, får fritt spelrum och att leva ser återigen så bra ut som det faktiskt är. Att förstå det är vad jag kallar äkta änglavakt…

För att läsa mer om och med mig gå in på Lifevision

 

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?