Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Svald stolthet?

Av Anders Haglund, 21 oktober 2015

Hej kära läsare!

I veckans brev tar jag en titt på vilka möjligheter det ligger i hur mycket vi har kvar att upptäcka. Att vår okunskap bara väntar på att uppfyllas av kunskap. För det innebär att tidigare begränsningar kan blåsas bort som höstlöv av en enda insikt   …

Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!

Veckans citat
”Inget på utsidan kan pressa eller stressa dig. Det kan enbart dina tankar göra!”

– Anders Haglund

Svald stolthet?
Har du någon gång upptäckt att du inte håller med dig själv? Du kan ju tolka den frågan i nuet och inse att du förmodligen någon gång argumenterat för något som du egentligen inte står för. Det var bara att hur den andra personen la fram sin sak gjorde att du antog en lite mer radikal ståndpunkt än du egentligen hade. När du lämnade samtalet kom du på dig själv med att du gjort det och undrade hur det kunde hända?

En annan riktning att ta frågan är lite längre tillbaka i tiden. Har du till exempel något som du stod för och trodde på för tio år sedan som du nästan skulle känna dig lite förlägen över nu? Kanske en åsikt eller ett ”skämt” som du är glad att ingen filmade och la ut sökbart på YouTube? Det är ibland ganska skönt att iPhone inte revolutionerade videopublicerandet förrän 2007…

Det positiva med att vi alla har varit med om det här är att det visar på att vi är på inlärningskurvan och lär oss nytt hela tiden, även vi inte alltid är medvetna om det. Det är vad vi människor gjort genom hela historien. Så snart vi lyft oss till en ny nivå så glömmer vi snabbt att vi inte kunde det. Dessutom har vi oftast liten förståelse för de som är kvar i våra gamla hjulspår. Hur kan de inte ha fattat det än? Det har ju vi vetat ända sedan förra veckan …

Inte konstigt då den mänskliga historien är en studie av förlegade nivåer av kunskap. Att tro att jorden är platt och är centrum i universum, att det bara finns fyra grundämnen, stjärnteckenpåverkan och att sjukdomar skapas av onda andar skrattar utbildade människor åt nu. Men det kanske mest spännande är vad framtidens människor kommer att skratta åt att vi trodde var sant 2015.

Veckans Anders skrattande kvinna

Det behövs ju väldigt lite utforskning av vår mänskliga utveckling för att få vem som helst att bli en smula ödmjuk inför sin egen okunnighet. För ju mer man vet desto mer förstår man hur lite man egentligen vet. Själv hoppas jag att en av de saker framtida generationer i varje fall småskrattar åt är hur allvarligt vi tog våra tankar och känslor. Hur vi lät osäkerhet, ilska, nedstämdhet och andra negativa känslor styra och vända upp och ner på våra liv.

Allt som behövs för helt nya möjligheter är att klippa banden mellan det vi vidskepligt fått för oss orsakar dessa känslor. Det oskyldiga missförstånd som till exempel får att oss utbrista: Det fick mig att bli så arg eller det gjorde mig så irriterad. ”Det” är i det här fallet ett kodord för något i världen utanför oss själva som vi använder för att rättfärdiga vår reaktion. Olyckligtvis så i samma stund som vi kopplar ihop en yttre omständighet med vår känsla på insidan sitter vi fast. För varje gång som den omständigheten nu uppkommer är vi dömda att få samma känsla om och om igen.

Därför kan vi bli fria först när vi med hjälp av djupare förståelse klipper bandet mellan utsidan och vår inre känslovärld. När vi gör insikten bortom intellektet att orsaken till våra känslor är de tankar vi har i ögonblicket snarare än något som råkade verka hända samtidigt på utsidan. Att orsaken utan undantag är tanken och verkan är tex. ilskan. Läs gärna om dessa meningar igen för det är lätt att missa hur stor den insikten är och hur få i den mänskliga historien som gjort den.

Det enda som är i vägen för att se storheten i något så skenbart enkelt är att det kräver en stor portion ödmjukhet. För man får svälja en hel del av sin stolthet. För det är inte riktigt lika coolt att medge att ens ilska eller låga humör är orsakad av oss själva via vårt tänkande och inte av vår partner, familj, ekonomi, väder eller överbokade att-göra-listor. Men om du kan se det nästa gång du är på sämre humör känner du dig förmodligen lite fåraktig över att du tidigare tagit ut det på din omgivning när det kom från dig.

Kanske skrattar du till och med åt att du innan kunde bete dig som du gjorde. Skrockar fascinerat över att du innan kunnat ta andras oskyldiga okunskap om detta frustrerat personligt. Ler åt att du vet bättre och därmed börjar förstå hur lite du fortfarande vet. Till och med ser hur mycket som fortfarande finns att upptäcka och skratta åt att du inte förstod förrän nu. Den skillnaden utlovar jag är mer än värd att svälja lite stolthet för …

Om du vill läsa mer om och med mig går du in på www.lifevision.se

 

Intresserad av världens roligaste uppdrag?

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?