Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

Viktigt eller brådskande – veckans Anders

Av Anders Haglund, 11 november 2015

Hej kära läsare!

Aldrig har väl en höst varit så mild som denna. Härligt för normalt kylslagna svenskar men oroväckande för var och en som satt sig in i den globala uppvärmningen. Energinivån på planeten ökar och det ger allt mer extrema väder. Torrast, blötast, kallast, varmast, blåsigast…

Med andra ord hade det också kunnat vara den kallaste hösten någonsin på grund av uppvärmningen. Det verkar folk i allmänhet och de som förnekar vår inverkan på naturen ha svårt att förstå. De tror att bara för att det snöar eller är kallt hos dem så har forskarna fel. Farligt för vår framtid.

Denna vecka funderar jag på mer personliga ställen där en felaktig premiss leder till mindre bra beslut. För nog har vi alla fått för oss saker som inte stämmer med verkligheten. Därefter tar vi logiska beslut som leder i fel riktning. En liten ändrad premiss och mängder med logiska vurpor löses upp. Hoppfullt eller hur?

Ditt liv är ett Mästerverk, upptäck det!

 

Veckans citat
”Det finns inget du kan göra stressad och pressad som du inte hade gjort bättre när du är lugn och i balans.”

– Anders Haglund

Viktigt eller brådskande?
Vi människor får väldigt olika resultat i livet. En del får med jämförbar lätthet pengar att strömma in på kontot medan de rinner mellan fingrarna på andra. En del har ansträngningslösa relationer och ett rikt socialt liv medan det låser sig för andra redan vid ögonkontakt. Ytterligare några verkar vara bra på allt men kämpar med hälsan istället. Som vi alla försöker tuta i barnen så är vi alla bra och dåliga på olika saker.

Om det här huvudsakligen handlar om miljö eller arv har väl diskuterats av stora tänkare sedan den mänskliga historiens början. För mig som framgångscoach är jag ju väl medveten om att precis som en kull med hundvalpar har någon som utforskar varenda vrå medan en annan ligger och gnyr lite i hörnet på lådan, så föds vi människor med olika talanger och förmågor.

Däremot har jag märkt att det finns en enorm utvecklingspotential hos oss alla. Lite utbildning, träning och någon avgörande insikt så kan man ändra på det mesta som verkat satt i den genetiska stenen. Hoppfullt. Inspirerande. Ord som dyker upp för mig när man ser vilka nästan obegränsade möjligheter vi har som människor. Mitt jobb som coach är ju enklare så snart man ser att alla har potentialen till förändring i sig från födseln.

En sak som står ut när man tar en titt under den mentala huven på människor är det här med beslut. Alla tar för dem logiska beslut men de premisser på vilka de tar dem kan vara lite svajiga. Om du till exempel trodde att människor är lata innerst inne och drar nytta av dig om de bara får chansen så är det ju väldigt logiskt att erbjuda belöningar och straff för att skapa motivation.

Veckans Anders morot

Dessutom skulle du ju inte visa dem någon större tillit och kolla varje steg av deras jobb, ha strikta mätsystem för att se till att de verkligen jobbar för pengarna och inte latar sig istället. Om du å andra sidan anser att när människor är välmående så har de naturlig drivkraft. Att bara stressade och pressade människor har svårt att få fram sin fulla potential. Då skulle du förmodligen mer välvilligt hjälpa dem, skapa förutsättningar för välmående och sedan ge dem förtroende att sköta sitt jobb istället. Enkel logik.

Framför allt är det ju med lite förståelse för det här inte den bästa idén att jobba på sitt beteende och försöka kämpa fram bättre beslut. Blir ju bara fler logiska handlingar i fel riktning. Bättre då att utforska den premiss på vilken man grundar sina beslut. När den ändrar sig kan man ge sin egen mänskliga logik fritt spelrum och kommer fram till lika bra beslut som någon annan. Är du med?

En premiss som spelar ut i våra liv är det här med vad som är viktigt jämfört med brådskande. För många är det helt logiskt att reagera på det som är brådskande. Måste helt enkelt svara på det här mailet. Hinner inte ta i det nu för jag måste iväg om jag ska vara i tid. Håll den tanken, det låter viktigt, jag ska bara svara på det här telefonsamtalet. Känner du igen det här?

Alltför lätt att fastna i allt som brådskar i råtthjulet istället för att kliva och ta en titt på det som är viktigt. Det är ju inte särskilt brådskande att äta en middag med sin partner. Eller att ta en löptur. Eller att äta lite mer sallad, broccoli och avokado. Eller att strunta i den ringande mobilen och fortsätta prata med den du har framför dig. Är den här typen av saker även brådskande har man förmodligen försummat det viktiga alltför länge.

Vad skulle hända om det var en premiss du ändrade på för dina beslut? Om du började göra mer av det som är viktigt snarare än att reflexmässigt reagera på det som är brådskande? Självklart inser jag att det kan vara både brådskande och viktigt ibland och vi faktiskt är tvungna att ta tag i det direkt, men när det kommer till kritan önskar vi nog alla att vi tidigare förstått att viktigt trumfar brådskande nästan jämt.

* Om du vill läsa mer om och med mig så gå in på min hemsida.

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?