Dcore har på ett år dubblerat omsättningen, öppnat kontor i Stockholm och spänner nu musklerna i en europeisk expansion.
Samtidigt arbetar grundaren Adam Tell för en ny logistiksatsning på hemmaplan.

”E-handel är framtiden. Men det saknas ett logistikcenter för handelsföretag i Kristianstad, där olika varumärken kan samlas på samma yta och dela sin kompetens”, säger tyngdlyftaren, gymfantasten och entreprenören Adam Tell.
Hans företag Dcore säljer egenutvecklade träningskläder inom fitness, med majoriteten av kunderna i USA och Skandinavien. 95 procent säljs genom återförsäljare på nätet och tack vare e-handelsjättar som bodybuilder.com, sportamore.se och gymgrossisten.com finns kläderna att köpa i närmare 200 länder. Adam Tell har redan pratat med kommunen om sina logistikidéer.

”Det ska funka lika bra för oss att skicka våra kläder till Broby som till Australien. Kristianstad är bas för många webbshopar och varumärken och min tanke är ett gemensamt företagshotell, där halva ytan drivs av ett duktigt logistikföretag. Om inte distributionen fungerar säljer vi ingenting.”
Adam Tell möter upp på träningsanläggningen Exercise i Härlöv – en minst sagt välbekant miljö för Dcores grundare. Redan från barnsben levde Adam Tell mer eller mindre på gymmet och han vann så småningom också guldet i junior-SM i tyngdlyftning. Det var under arbetet som personlig tränare i mitten på 2000-talet en ny affärsidé började växa fram i bakhuvudet.
”Tjejerna på gymmet klädde upp sig och var så jäkla snygga när de tränade. Killarna klädde sig i t-shirts och såg mest ut som en avgångsklass från 1988. Jag ville kunna känna mig fräsch och snygg på gymmet med rätt identitet, men hittade inget som passade”.
Han letade efter agenturer runt om i världen, men misslyckades. Istället anställde han en designer som ritade alla klädidéer han hade i huvudet och med hjälp av affärskontakter hittade han en tillverkare i Asien. I maj 2007 levererades en container full med den första kollektionen kläder hem till villauppfarten.
”Jag stod med kläder för 1,5 Mkr och tänkte: vad fan gör jag nu? Men jag satte mig i bilen och åkte runt och fick bra napp direkt. Det fanns ett stort sug efter nya kläder i branschen.”
I dag säljer Dcore även kläder till tjejer och utmanar jättarna med en egenutvecklad kollektion träningsskor. Samtidigt tar företaget nu också upp kampen mot en envis fiende: svettlukten.
”Det finns en problematik med att folk luktar svett på gymmen. I funktionskläder kan du inte tvätta bort dålig lukt. Men genom en ny, antibakteriell behandling av alla våra kläder, som görs i samband med att tyget färgas in, kan inte tyget lukta svett. Det gör också att man kan använda produkterna betydligt längre.”
Internethandeln förblir företagets kärnverksamhet, samtidigt som bolagets första ”shop in shop” – en egen, dedikerad försäljningsyta i en fitnessbutik – öppnar på Sveavägen i Stockholm innan årsskiftet. I augusti öppnade Dcore även sitt första lokalkontor i huvudstaden, som nu blir bas för designen. Men det är hemma i Kristianstad den största personalökningen väntar. Det är nämligen härifrån den kommande säljoffensiven mot Europa ska skötas.
”Vi är väldigt nischade och gör effektiva kampanjer online tillsammans med våra återförsäljare. För oss är det ingen idé att till exempel göra tv-reklam i Tyskland för att växa. Hela branschen utvecklas och fitness blir bara större och större. Det medför också fler konkurrenter, men vi tror stenhårt på det vi gör.”
Den växande marknaden syns i bolagets siffror också. Bara under det senaste året har omsättningen dubblerats till närmare 12 Mkr och enligt prognosen når företaget 30 Mkr i omsättning 2017. Men Dcores tillväxtresa började faktiskt med ett rejält tryck på bromsen runt 2012.
”Vi hade ingen tydlig plattform klar och inget ordentligt upplägg för att bearbeta distributörer. Då är risken att man misslyckas. Vi behövde få in rätt personal, förändra produktionen i hela linan och bli proffsigare. Utan det arbetet hade vi aldrig kunnat gasa nu.”
Tillväxten är varmt välkommen av flera skäl. Ekonomiskt kan det vara svårt att driva ett klädmärke med en omsättning under 10 Mkr, menar han.
”Ska du ha egen design och egen tillverkning som vi har blir det väldigt kostsamt i små volymer. Från 10 Mkr och uppåt kan man få en ganska trygg lina som funkar och är lönsam. Det känns skönt att vara över den barriären nu.”
Dcore är redan ett känt varumärke i fitnessvärlden. Samtidigt samarbetar företaget med flertalet bloggare inom träning och hälsa och sponsrar bland annat den finska världsmästaren Anna Virmajoki för att ytterligare öka synligheten. Kläderna tillverkas i dag i samma fabriker i Asien som de stora varumärkena använder.

”Vi köper in klädtygerna själva för att garantera kvaliteten. Nike och Adidas gör också bra kläder, men de är inte specialiserade. Vi arbetar enbart med fitness. Det är det vi kan och lever för.”
Text och foto: Björn Solfors
ÖVRIG BILDINFO:
* Gladiatorn Pansar, alias Peter Blaha, använder Dcores kläder.