Senaste inlägg Populäraste inlägg

Få senaste inlägg automatiskt

#Jesuisparisiennne, Kärlek, lök och timjan

Av Sophie Bonér Hindmarsh, 17 november 2015

Nu kanske somliga kan tycka att det blir lite tjatigt det här med Paris..  Men jag tycker det ska talas om det tills det inte händer igen. Det gamla ordspråket ”Tala är silver men tiga är guld” gäller inte här.

#jesuisparisienne handlar om att visa sympati för de som är drabbade – Det är inte töntigt att byta profilbild på facebook till en med Franska färger, det är medmänsklighet. Det är inte töntigt att gråta över alla de som, precis som alla andra fredagkvällar, gick till en bar för en drink eller något att äta och blev ihjälskjutna. Eller för dem som befann sig i en konsertlokal, uppslukade av musiken och allt annat som är kul med att vara på en konsert, när någon helt plötsligt börjar skjuta…

Je suis

Nej, vi måste nog tala mer och ha tilltro till att vi kan besegra mörker och ondska och vi måste låta kärlek och medmänsklighet inspirera oss.

Örter

Kärlek till vår jord behövs också – Lite mindre kött och mycket mer grönt. Prova den här lilla lökcombon med färska örter, vin och gudomlig ricotta.  Ät med ris, en bit rostat surdegsbröd, en köttbit eller helt enkelt som det är.

Du behöver: (För 4 som tillbehör och för 2 som enda rätt)

Olivolja

Smör

Ca 25 schalottenlökar

10 tal vitlöksklyftor

250 g skogschampinjoner

2 stora portabellosvampar

1/2 tsk chiliflakes

Salt

Grovmalen svartpeppar

2 dl grönsaksbuljong

1 dl vitt vin

1 msk grovt hackad dragon

2 msk grovt hackad persilja

2 msk grovt hackad mynta

Timjankvistar

250 gram Ricotta

Skal från en citron

1 msk Creme Fraiche

Börja med att lägga lökarna i kallt vatten i en halvtimme så blir det lättare att skala dem.

Rör ut Ricottan med creme fraichen, tillsätt citronskalet och en nypa salt.

Lök i panna

När du skalat löken hettar du upp ca 2 msk olivolja och en klick smör en stekpanna modell större. Lägg i lök och vitlök och ett par kvistar färsk timjan och sänk värmen något. Rör runt lite då och då under ca 5 minuter.

Under tiden skär du champinjonerna i ”kvartar” och portabellan i längder tvärsöver som du sedan delar i 3.

Höj värmen lite. Kanske en lite klick smör till? Lägg i svampen och chiliflakes. Salta och bryn en stund tills svamp och lök får färg. Häll på grönsaksbuljongen och låt koka ordentligt tills det nästan kokat torrt.

Tillsätt vitt vin och låt även det nästan koka in. Rör i 25 gram smör och de färska örterna. Lägg upp i skål eller på tallrik. Klicka över ricottablandning, en timjankvist, en skvätt olivolja och lite grovsalt.

lök färdig

#Jesuisfrancais et #Jesuisenterrasse

Sophie

 

 

 

 

 

Få senaste inlägg automatiskt

Vad vill du läsa om?