Lussebullar med smörkräm
Vi närmar oss andra advent och många har säkert redan bakat dom gula härliga bullarna som hör advent, julen och lucia till. Men om ni inte har gjort det, eller om dom redan tagit slut, så bjuder jag på ett recept idag på dom godaste lussebullarna jag själv bakat någongång! Prova gärna, ni kommer inte att bli besvikna….

Saffransbullar med smörkräm
Ca 30 st
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl
Dekorering
1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.


5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna.

Och vips så har ni dom godaste lussebullarna att festa på

Kram
Helen